1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MAJANDUSE ELAVDAMINE I Jüri Ratas: majanduse elavdamiseks tehtavad investeeringud peavad olema suunatud tulevikku
MAJANDUSE ELAVDAMINE I Jüri Ratas: majanduse elavdamiseks tehtavad investeeringud peavad olema suunatud tulevikku

MAJANDUSE ELAVDAMINE I Jüri Ratas: majanduse elavdamiseks tehtavad investeeringud peavad olema suunatud tulevikku

Et meil läheks hästi, peab ka Euroopal minema hästi. Eesti ettevõtjate olulisemad turud asuvad Euroopas. Seega on majanduse elavdamise meetmed Euroopas nii otseselt kui kaudselt oluline tugi meie enda ettevõtjatele ja töötajatele, rõhutas Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna volikogu istungil peetud poliitilises ettekandes.

Jüri Ratase sõnul on Euroopa majanduse taaskäivitamise kava eesmärk suunata investeeringuid rohe- ja digipöördeks ning toetada riikide vastupanuvõimet kriisidele.

„Majanduse elavdamiseks tehtavad investeeringud peavad olema suunatud tulevikku ning aitama ellu viia Euroopa Liidu digiüleminekut, jätkusuutlikke investeeringuid kliimaeesmärkide saavutamiseks ning tugevdama siseturgu. Selleks on valitsus valmis rääkima läbi ühekordse, erandkorralise, ajutise ja ajaliselt selgelt piiritletud laenu võtmise üle, et rahastada taaskäivitamise kava Euroopa Liidu eelarve kaudu,“ rääkis Jüri Ratas, kes lisas, et plaanitav pakett on Eesti tööinimeste, ettevõtjate ja riigi huvides.

Peaminister Jüri Ratas märkis, et valitsuse seisukoht on, et Eesti ei tohi taaskäivitamise kavaga, mille kogumaht on 750 miljardit sellest, katta jooksvaid kulutusi. „Samuti peab olema selge, et me ei garanteeri teiste liikmesriikide võetavaid kohustusi,“ lausus Jüri Ratas. „Laenu tagasimaksete jagunemine peab ka edaspidi olema läbipaistev ja riikide jaoks prognoositav. Seejuures on oluline, et me ei toeta Euroopa Liidu eelarve ja taaskäivitamise rahastu katmiseks uusi Euroopa tuluallikaid, nagu näiteks liikmesriikide üleseid makse.“

Jüri Ratas ütles lõpetuseks, et valitsuse selge eelistus on jätkata rahastamist nagu seni, tehes seda peamiselt riikide rikkusel põhinevate sissemaksete kaudu. Samuti ei tohiks keskmisest väiksema elatustasemega riikide eelarvekoormus kasvada rohkem kui jõukamatel riikidel.

Head Uudised GoodNews