1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Majanduskomisjon muudab loodava ühendameti nime
Majanduskomisjon muudab loodava ühendameti nime

Majanduskomisjon muudab loodava ühendameti nime

Riigikogu majanduskomisjon otsustas tänasel istungil, et Lennuameti, Maanteeameti ja Veeteede Ameti ühinemisel loodava uue asutuse nimeks ei sobi Liikuvusamet ning otsustas, et sobivam ja arusaadavam on Transpordiamet.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester tõdes, et nimi „Liikuvusamet“ põhjustas juba eelnõu tutvustamisel suurt segadust. Komisjon palus eelnõu arutluste käigus Eesti Keele Instituudilt eraldi keeleekspertiisi ning ka Merekeele nõukoda saatis oma arvamuse nime muutmise osas. „Transpordiamet väljendab eri transpordivaldkondades kauba- ja reisijaveo tagamisega tegeleva asutuse ülesandeid kõige sõnaselgemalt ning üldsusele mõistetavamalt, ühendades auto-, lennu- ja meretransporti, ükskõik kas veetakse kaupa või reisijaid,“ märkis Sester.

Majanduskomisjoni liige Annely Akkermann lisas, et üldiselt on eesti keeles liikuvus tähendanud võimet liikuda või ennast liigutada. „Kaubad ja esemed võivad olla liigutatavad ehk transporditavad, seetõttu pean uue ühendameti nimena sisuliselt täpsemaks Transpordiametit,“ selgitas ta.

Vabariigi Valitsuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse (Lennuameti, Maanteeameti ja Veeteede Ameti ühendamine) (236 SE) eelnõu seletuskirja kohaselt lähtub ametite ühendamine riigireformi üldisest põhimõttest vähendada ametiasutuste arvu ja dubleerimist ning parandada avaliku teenuse kvaliteeti ja kättesaadavust. Uue ametiga soovitakse luua transpordiliikide ülene kompetentsikeskus, kus suudetakse planeerida nutikaid liikuvuse lahendusi ja viia ellu transpordiliikide üleseid projekte. Liitmisega luuakse ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi merenduse asekantsleri positsioon. Eelnõu on teisel lugemisel 18. novembril.

Head Uudised GoodNews