1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. “Mandariinid” rändab mööda festivale ja kogub auhindu
“Mandariinid” rändab mööda festivale ja kogub auhindu

“Mandariinid” rändab mööda festivale ja kogub auhindu

Mandariinid rändab mööda festivale ja kogub auhinduEesti-Gruusia koostööfilm “Mandariinid” rändab mööda rahvusvahelisi festivale ja kogub rohkelt tunnustust nii siseriiklikult kui ka välismaa.

Filmile andsid sel nädalal auhindu välisministeerium, Eesti Filmiajakirjanike Ühing ja Eesti Kultuurkapital. 6. jaanuaril anti  “Mandariinide” tegijatele üle välismininsteeriumi kultuuripreemia. „Tunnustame Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilmi „Mandariinid“ tegijaid inimlikust vaatenurgast poliitiliste ja julgeolekuprobleemide selgitamisel,” ütles välisminister Urmas Paet.

8. jaanuaril kuulutas Eesti Filmiajakirjanike Ühing (EFÜ) välja Aasta Filmi, milleks sai taa “Mandariinid”. Neitsi Maali nimeline auhind anti “Mandariinidele” kui humanistlikule ja sõjavastasele jutustusele eestlastest nende igaveses hädas – olla kannatajaks võõrastes sõdades.

9. jaanuaril jagas Eesti Kultuurkapital Draamateatris traditsiooniliselt välja aastapreemiad. Audiovisuaalse kunsti peapreemia sai aasta filmina jällegi “Mandariinid”. Aasta filminäitleja preemia omistati Lembit Ulfsakile sama linateose eest.

“Mandariinid” on endiselt ka kinode ekraanidel, Eestis on filmi vaadanud üle 33 000 kinokülastaja. Gruusias on film purustanud kõik iseseisvusaja vaatajarekordid.

Lisaks publikumenule on film saanud märkimisväärseid tunnustusi rahvusvahelistel filmifestivalidel. Varssavi filmifestivalil tuli parima režissööri ja publiku preemia, Mannheim-Heidelbergi rahvusvahelisel filmifestivalil žürii eripreemia ja publiku preemia, PÖFF-ilt parima Eesti film preemia ja žürii auhind, Thbilisi rahvusvahelisel filmifestivalil parima režii preemia, Kerala rahvusvahelisel filmifestivalil asetati aga “Mandariinid” ametliku programmi avafilmiks.

Lisaks on “Mandariinid ” esindatud filmifestivalidel Palm Springsis, Göteborgis, Belgrade´is, Glasgow´s ning Fajr IFF festivalil.

Mängufilmi «Mandariinid» tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias. Abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud, sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud.

Külla on elama jäänud vaid Ivo, keda kehastab Lembit Ulfsak, ja tema naaber, mandariini-istanduse omanik Margus, keda mängib Elmo Nüganen. Ka Margus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui mandariinisaak on korjatud. Sõda jõuab külani, toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing.

Ivo ja Margus leiavad lahingupaigalt ühe ellujäänu – abhaaslase Ahmedi, kelle Ivo enda juurde koju paranema viib. Öösel hukkunuid mattes avastab Margus, et ka üks grusiin on elus, kuigi raskelt haavatud. Ka tema viiakse Ivo juurde. Nii satuvad ühe katuse alla kahe vastasleeri võitlejad ja lugu algab.

Head Uudised GoodNews