1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Maris Lauri: kohtuprotsess peaks olema viimane tee peresuhete reguleerimisel
Maris Lauri: kohtuprotsess peaks olema viimane tee peresuhete reguleerimisel

Maris Lauri: kohtuprotsess peaks olema viimane tee peresuhete reguleerimisel

Justiitsminister Maris Lauri tutvustas esimesel lugemisel riigikogule eelnõu, millega soovitakse miinimumelatise määr siduda lahti alampalgast. See asendatakse edaspidi valemiga, mis võtab arvesse lapsele tehtavaid tegelikke kulutusi.

Justiitsministeeriumi poolt välja töötatud valem põhineb lapse vajaduspõhise miinimumelatise uuringul, muutuvatel majandusnäitajatel ja võtab arvesse perede individuaalseid asjaolusid ja võimekust. Justiitsminister Maris Lauri sõnul on muudatuse eesmärk kõige valusamaid vaidlusi – perekonnaasjades – meie kohtutes vähendada.

„Näeme, et elatisvaidluste lahendamine kohtus on viimastel aastatel muutunud üha keerukamaks, tuues pooltele sageli kaasa suure õigusabi- ja ajakulu ning mis kõige kurvem, traumeerib selle käigus hingehaavu saanud osapooli, sealhulgas lapsi,“ sõnas Lauri.

Uue süsteemi alusel oleks vanematel võimalik läbipaistval moel aga ise välja arvutada summa, mille kohus tõenäoliselt nende pere puhul välja mõistaks või kasutada selleks väljatöötatud rakendust. Seejärel oleks elatise summa võimalik omavahel, perelepituse käigus või notariaalselt kinnitada. „Kohtutee peaks olema aga viimane abinõu peresuhete reguleerimisel,“ osutas minister riigikogu liikmeid eelnõud toetama kutsudes.

Elatise eelnõuga samal ajal menetleb riigikogu perelepituse eelnõu, mille eesmärk on samuti see, et vanemad enne kohtusse pöördumist kokkuleppele jõuaks.

Head Uudised GoodNews