1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Marko Mihkelson külastab kolleegidega Leedu-Valgevene piiri
Marko Mihkelson külastab kolleegidega Leedu-Valgevene piiri

Marko Mihkelson külastab kolleegidega Leedu-Valgevene piiri

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kohtub täna Vilniuses Läti, Leedu ja Poola kolleegidega, et külastada Leedu-Valgevene piiri ning saada ülevaade sealsest olukorrast.

Mihkelsoni sõnul on Leedu piirile saabunud illegaalsete piiriületajate puhul tegemist tõsise julgeolekukriisiga, mille taga on Valgevene püüd anda Leedule karm õppetund. „Olukord on kõigi Balti riikide jaoks esmakordne – eelkõige Leedu, kuid tegelikult terve Balti liitlasruumi vastu suunatud hübriidrünnaku eesmärgiks on mõjutada rahvusvahelist kogukonda loobuma Valgevene režiimi sanktsioneerimisest ning Valgevene kodanikuühiskonna toetamisest,“ rääkis ta. „Sedalaadi hübriidrünnak külvab ebastabiilsust ja lõhestumist ning on suureks ohuks riikide julgeolekule,“ lisas Mihkelson.

„Eesti on seni Leedule aktiivselt abikätt pakkunud, oluline on tugevat koostööd ja aktiivset infovahetust jätkata. Peame näitama, et rahvusvaheliselt valitseb üksmeel probleemile vastu astuda, regiooni julgeolek tagada ning valgevenelaste vabaduspüüdluste toetamisega jätkata,“ ütles Mihkelson. „Visiit on selge märk meie solidaarsusest lõunanaabriga – mõistame Valgevene režiimi tegevuse hukka ning teeme kõik enda võimuses, et hübriidrünnakut tõkestada,“ rõhutas ta.

Mihkelsoni sõnul tähistavad väliskomisjonide esimehed Vilniuses samuti aasta möödumist Valgevene rahvarevolutsiooni algusest, osaledes Svjatlana Tsihhanovskaja kutsel Valgevene kodanikuühiskonna vastuvõtul.

Ühtlasi kohtutakse Leedu välisministri Gabrielius Landsbergisega ning Leedu peaministri nõunike Kęstutis Lančinskase ja Galina Vaščenkaitėga.

Kell 11.45 annavad väliskomisjonide esimehed pressikonverentsi Leedu piirivalvekoolis Medininkais.

Head Uudised GoodNews