1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Meditatsiooniõpetaja räägib suure tamme müüdist
Meditatsiooniõpetaja räägib suure tamme müüdist

Meditatsiooniõpetaja räägib suure tamme müüdist

Sünkroonsused läänemeresoomlaste mütoloogia ja budistliku tühjuseõpetuse vahel – milles need peituvad? Tule 11. aprillil Eesti Loodusmuuseumisse ja kuuled lähemalt!

Loengul tuleb vaatluse alla läänemeresoomlaste suure tamme müüt ning üks kujundlik ja eriline ego ületamise praktika budistlikus tantrismis – chöd. Kas tõesti võib siin leida midagi sarnast? Suur tamm on ääretult paeluv ja kujutlusvõimet ergutav sümbol, mida on võrreldud ilmapuuga skandinaavia müütides. Tegemist on hiiglasliku moodustisega, mis sirutub otse taevasse, varjates päikese ja kuu.

See on imepärane ja mõistatuslik mütoloogiline kujund, mida Riina Grethiel Leppoja käsitleb teistsuguses kontekstis, sisemise sümbolina meditatsioonipraktikas, tuues ootamatuid paralleele budistlikul tühjuseõpetusel põhinevate ego ületamise tehnikatega ja tõstatades küsimuse: kas müütide suur tamm, mis tuli lugudes alati maha raiuda, võis meie esivanemate jaoks olla hoopis ülemäära suureks kasvanud ego sümbol? Milles siis peitub selle müüdi ajatu sõnum nii indiviidi kui ka ühiskonna jaoks ja kuidas siin peituvat tarkust praktilisel viisil ja positiivsete tulemustega rakendada?

Riina Grethiel Leppoja on mitmete raamatute (sh “Ürgilm, haldjad, jumalannad ja esivanemad”) autor. Olles hariduselt ajaloolane, on ta aastakümneid uurinud erinevaid usundeid ja esoteerilisi traditsioone ning neis peituvat visuaalset ja mütoloogilist märgikeelt. Ta on ka kunstnik, meditatsiooniõpetaja, tõlkija ja kirjastaja, kelle taotluseks on inimteadvuses peituva potentsiaali avastamine ning meetodiks teooria (teadusliku lähenemise) ja praktika (kogemuslike kujustamisharjutuste ja meditatsiooni) ühendamine.

Head Uudised GoodNews