1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MEIE MAA LUGU! President Ilves andis üle rahvaluule kogumispreemiad
MEIE MAA LUGU! President Ilves andis üle rahvaluule kogumispreemiad

MEIE MAA LUGU! President Ilves andis üle rahvaluule kogumispreemiad

President Ilves andis üle rahvaluule kogumispreemiad„Rahvaluule kogumine on võidujooks ajaga. Need erinevad lood on meie inimestes küll olemas, kuid me ei saa kunagi olla kindlad nende säilimises enne, kui neid ei ole kirja pandud või salvestatud, enne, kui neid ei ole toodud arhiivi. Teie talletatud erinevate inimeste saatustest moodustub meie maa lugu,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes oli koos abikaasa Ieva Ilvesega Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis, et üle anda iga-aastased rahvaluule kogumispreemiad.

Tänavu pälvisid preemiad Age-Li Liivak sisukate kaastööde eest aastatel 2009–2015; Juta Leesik, Reet Sepp ja Kaie Humal kolme aastakümne jooksul valminud käsikirjaliste raamatute ja salmikute mahuka kogu eest; Tuuli Reinsoo isikupäraste kaastööde eest alates 2013. aastast, sealhulgas silmapaistva panuse eest mullusel kogumisvõistlusel „Minu maastikud“.

Riigipea meenutas, et Eestis on talletatud ka meie hõimurahvaste folkloori, keelelist ainest ja esemeid.

„Hõimurahvaste heaks on tööd teinud ja teevad väga paljud,“ tunnustas president Ilves ja õhutas: „Seda kõike tuleb jätkata, sest nii saame olla toeks oma hõimuvendadele ennekõike ida pool. Kahjuks näeme ju, kuidas nende keeleline ja kultuuriline olukord muutub üha keerulisemaks ning kogud siin Tartus nende jaoks üha olulisemaks.“

Riigipea soovis Eesti Rahvaluule Arhiivile edenemist, sest seal tehakse tööd, ilma milleta oleksime palju vaesemad ja üksluisemad. Kaastöö meie rahvaluule arhiivile on Jakob Hurda lõimelõnga edasi vedamine, mis aitab talletada meie lugu ja hoida meie pärandit, sõnas president Ilves.

Head Uudised GoodNews