1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SÄILITAME RAHU JA OLEME TARGAD I Mihhail Kõlvart: oleme otsustanud gümnaasiumidesse sisseastumiskatsed edasi lükata! Seeläbi kaitseme õpilaste tervist ja maandame võimalikke ohutegureid
SÄILITAME RAHU JA OLEME TARGAD I Mihhail Kõlvart: oleme otsustanud gümnaasiumidesse sisseastumiskatsed edasi lükata! Seeläbi kaitseme õpilaste tervist ja maandame võimalikke ohutegureid

SÄILITAME RAHU JA OLEME TARGAD I Mihhail Kõlvart: oleme otsustanud gümnaasiumidesse sisseastumiskatsed edasi lükata! Seeläbi kaitseme õpilaste tervist ja maandame võimalikke ohutegureid

Tallinna linn on seoses viirushaiguse COVID-19 leviku ennetamisega otsustanud edasi lükata gümnaasiumide sisseastumiskatsed 9. maini, koolid jagavad operatiivselt sisseastujatele infot.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul ei hõlma Tallinna gümnaasiumidesse sisseastumiskatsed mitte ainult pealinna õpilasi, vaid ka mujalt Eestist tulevaid õpilasi. „Analüüsides ja hinnates hetkeolukorda ning toetudes Terviseameti soovitustele oleme otsustanud gümnaasiumidesse sisseastumiskatsed edasi lükata. Seeläbi kaitseme õpilaste tervist ja maandame võimalikke ohutegureid,“ selgitas Kõlvart ja lisas, et esimesed gümnaasiumide ühiskatsed olid planeeritud juba eelolevaks nädalavahetuseks. „Meie sooviks on haiguse levikut ennetada, et ei tuleks tegeleda tagajärgedega. Tallinn on suurim omavalitsus, seepärast oleme otsustanud operatiivselt kasutusele võtta ennetavaid meetmeid viiruse tõkestamiseks.“

„Samas me valmistume ka olukorraks, kus kõik koolid oleksid vajadusel võimelised üle minema mittestatsionaarsele õppele. Eranditeks on hariduslike erivajadustega koolid, mida me käsitleme eraldi, sest nende puhul me ei saa rääkida e-õppe võimalustest,“ ütles linnapea.

Kõlvart: Tallinn rakendab koroonaviiruse tõkestamiseks erinevad ennetusmeetmeid

Tallinna linn on rakendanud ja valmistab ette veel täiendavaid meetmeid viirushaiguste, sh. COVID-19 leviku ennetamiseks, teatas Tallinna linnavalitsus GoodNews kell 16:07 toimetusele. 

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on praegu olukord pealinnas kontrolli all. „Hindame olukorda igapäevaselt ja oleme valmis selleks, kui olukord muutub. Kui mõned meie meetmed võivad ehk tunduda liiga karmid, siis meie kohustus on praegu välja töötada ennetusmeetmed ja neid rakendada, et me ei peaks hiljem tegelema tagajärgede likvideerimisega,“ selgitas Kõlvart. „Samas oleme seda meelt, et ennetusmeetmed on tõhusad vaid siis, kui neid rakendada varakult. Seega peame juba praegu valmistuma erinevateks stsenaariumiteks ja just sellega me praegu ka tegeleme.“

Vastavalt linnapea käskkirjale on võetud tarvitusele meetmed linna organisatsiooni töökorralduse ja inimeste tervise kaitse tagamiseks Tallinna linna ametiasutustes ja hallatavates asutustes. Tühistatud on linnaasutuste ja hallatavate asutuste lähikuude välislähetused ja õppereisid ning koolide välisekskursioonid ja vastuvõtukatsed. Juhul, kui töötaja tuleb puhkusereisilt riskipiirkonnast, siis tuleb töö korraldada ümber selliselt, et ta saaks 14 päeva vältel kodus tööd teha ning töökeskkonna, kolleegide ja linlastega kontakti vältida.

Linna töötajad ja teenistujad jätkavad igapäevaselt oma tööd ja linlaste teenindamist tavapärases rütmis. Desinfitseeritakse regulaarselt ruume, vajadusel saab töötaja anda  vastuvõtule tulnud haigusnähtudega linnakodanikule ka kaitsemaski. Kuid soovitav on võimalusel kasutada elanikele teenindamiseks e-kanalite kasutamist. Nii on soovitav ka  kõigil linlastel eelistada ja võimalusel kasutada omavahelises suhtlemises vahetu kontakti asemel elektrooniliste sidevahendite kasutamist.

„Suuremate ürituste korraldamise osas me arutame veel, kuidas ja mil määral tuleks piirata. Haridusasutustes oleme juba sellise piirangu kehtestatud, kuid arutame ka teisi üritusi linnas. Olen seda meelt, et hetkel veel suuremaid piiranguid me ei rakenda, kuid meil peab olema tegevuste ja ka piirangute plaan,“ sõnas linnapea.

Kõlvart soovitab nii era- kui avalikul sektoril rakendada Tallinna eeskujul erinevaid ennetusmeetmeid, sest need on tõhusad üksnes siis, kui me neid ka rangelt järgime. „Viirushaiguste leviku piiramine ja selle tõkestamine on meie kõigi ühine vastutus ning kui me suudame ennetusmeetmeid ühiselt täita, siis oleks sellel ka mõju,“ märkis linnapea.

Viirusnakkuste ennetamiseks soovitab Terviseamet lisaks käte pesemisele aevastamisel ja köhimisel katta suu varruka või pabertaskurätikuga. Haigustunnustega inimestega on soovitav pidada vähemalt meetrist distantsi. Vältida tuleks silmade, nina ja suu katsumist. Hingamisteede haiguste sümptomitega tasub olla kodus ja ravida sümptomeid: võtta vajadusel palavikualandajat ning köha ja nohu leevendavaid ravimeid. Vaata Terviseamti juhiseid https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus.

 

Head Uudised GoodNews