1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mihhail Stalnuhhin: Eesti vajab lesepensioni sisseseadmist
Mihhail Stalnuhhin: Eesti vajab lesepensioni sisseseadmist

Mihhail Stalnuhhin: Eesti vajab lesepensioni sisseseadmist

Mihhail Stalnuhhin Foto: Albert Truuväärt, Riigikogu Kantselei   Foto allikas: et.wikipedia.org
Mihhail Stalnuhhin
Foto: Albert Truuväärt, Riigikogu Kantselei
Foto allikas: et.wikipedia.org

Täna tuleb Riigikogus esimesele lugemisele Keskerakonna fraktsioon algatatud seadusmuudatus, mis tagaks vanaduspensionäridele abikaasa surma korral lesepensioni. Eelnõu algataja Mihhail Stalnuhhini sõnul suurendab antud seadus üksi jäänud pensionäride sissetulekut ning aitab senisest enam väärtustada abielu.

„Statistika kohaselt jääb Eesti 65-aastastel naistel elada keskmiselt veidi enam kui 18 aastat. Sama vanadel meestel aga viis aastat vähem. Seega tuleb naistel keskeltläbi viis aastat lesepõlve pidada. Me teame, et üksi jäävatel pensionäridel toimub järsk elustandardi langus. Leian, et seda aitaks kompenseerida meie poolt väljapakutava lesepensioni kehtestamine,“ sõnas Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin.

Stalnuhhin lisas: „Eesti pensionid on naeruväärselt väikesed ning üksi jääva pensionäri viimased aastad on justkui lõputu kannatuste rada. Meie kohus on pakkuda neile vähemalt mingitki leevendust. Loodan, et meie mõtet toetavad ka teised fraktsioonid ning eelnõuga minnakse ühiselt edasi.“

Mihhail Stalnuhhini sõnul võrduks lesepensioni väärtus surnud abikaasa pensioni suurusega. Pensioni saamise tingimuseks on, et abielu peab olema kestnud vähemalt 16 aastat ning koos on kasvatatud vähemalt ühte last. Isikule ei määrata lesepensioni juhul, kui see on tema enda pensionist väiksem. Eelnõu kohaselt jõustuks seadus 2016. aasta alguses.

Head Uudised GoodNews