1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Milliste keskkonnaprobleemide pärast tunnevad Eesti lapsed muret?
Milliste keskkonnaprobleemide pärast tunnevad Eesti lapsed muret?

Milliste keskkonnaprobleemide pärast tunnevad Eesti lapsed muret?

Ülemaailmsel lastepäeval 20. novembril kutsub Taani kunstnik Olafur Eliasson Eesti poliitikuid ja täiskasvanuid kuulama laste keskkonnamuresid Maa tuleviku pärast. Laste mõtteid saab jälgida Earth Speakri rakendusest või sotsiaalmeedias #ListenToTheFuture viite järgi.

Kunsti- ja kliimarakendus Earth Speakr loodi suvel Saksamaa Euroopa Liidu 2020. aasta eesistumise raames. Selle tegevustest on osa võtnud üle 250 000 inimese 70 riigist. Kunstniku sõnul aitab rakendus elavdada keskkonnadiskussiooni põlvkondade ja Euroopa riikide vahel.

„Kunstil on imeline võime tuua inimesed ühte ruumi kokku, panna nad omavahel suhtlema ja mõtteid vahetama. Minu jaoks on sellise kahepoolse suhtluse tekitamine kunstis väga oluline. Earth Speakr annab lastele vajalikud vahendid, et nad saaksid end keskkonnateemadel loominguliselt väljendada ning täiskasvanutele võimaluse laste loodud naljakaid ja teisalt murettekitavaid sõnumeid kuulata,“ rääkis Eliasson.

Keskkonnasõnumeid on rakendusse üles laadinud ka Eesti lapsed, kes muretsevad enim kile, plasti ja prügi sorteerimise pärast. Sõnumeid on üles laetud nii Harjumaalt, Tartumaalt kui ka Ida-Virumaalt, sealhulgas näiteks:

„Eestis visatakse ära üle 200 000 ühekordse kohvitopsi iga päev. Iga kuues eestlane ostab ühe sellise kohvitopsi ja viskab hiljem selle lihtsalt prügikasti või maha,“ rääkis kohvitops Tallinnas.

„”Kuhu prügi läheb?” – “Prügikasti!” – “Kas kogu prügi läheb ühte ja samasse prügikasti?” – “Ei, pakendid lähevad pakenditesse ja ülejäänud prügi läheb teise prügikasti.” – “Nii et sina viskad need eraldi prügikastidesse?” – “Jah!” – “No väga tubli!“ Prügisõnum.

„Kallid inimesed! Minu meelest on kõige suurem probleem kile ja plastik, mis ei idane, mädane ega kõdune. Soovitan teil osaleda maailma koristuspäeval. Ja et oleks põnevam, lae alla äpp Earth Speakr, kus saad igale probleemile anda oma näo ja hääle.“ Oliver Kõvaski sõnum maailma koristuspäevalt.

Head Uudised GoodNews