1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mina olen eeskuju! Koolirahu linn on algaval õppeaastal Tartu
Mina olen eeskuju! Koolirahu linn on algaval õppeaastal Tartu

Mina olen eeskuju! Koolirahu linn on algaval õppeaastal Tartu

Foto: Shutterstock

1. septembril kuulutatakse Tartus Raekoja platsil välja algava õppeaasta Koolirahu. Lepingu allkirjastavad Tartu linnapea, haridus- ja teadusministeeriumi esindaja, MTÜ Lastekaitse Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit ja MTÜ TORE.

Koolirahu eesmärgiks on ühendada õpilased, õpetajad, koolijuhid ja lapsevanemad tegutsema ühiselt parema koolikeskkonna nimel. Koolirahu suunab noorte ja suurte ühist teekonda sõbraliku ning turvalise kooli poole.

Selle aasta deviis on „Mina olen eeskuju!“ Deviisi kinnistab 60 õpilase ühine rattaretk, mille marsruut läbib kõiki Tartu koole. Koolipeatustel on tseremoniaalne tähendus – igas koolis kirjutab üks õpilane ja üks kooli töötaja alla Koolirahu lepingu, mis retke lõpus noorte jalgratturitega Raekoja platsile saabub.

Koolirahu tseremoonia muusikalist vahepala pakub 2016. aastal parimaks Leedu alternatiivbändiks valitud Garbanotas Bosistas. Meeleolu hoiab näitleja ja youtuber Märt Koik. Tänavune Koolirahu paneb ühtlasi piduliku punkti sellele eelnenud Tarkusenädalale.

Tartu abilinnapea Tiia Teppani sõnul on Tartu linnal hea meel olla Eesti hariduselu korraldamise eeskuju ja eestvedaja. „Tartust on saanud alguse paljud haridusuuendused ja – traditsioonid ning meie õpetajad jagavad alati oma kogemusi heal meelel ka oma kolleegidega teistest linnadest. Tartus on tugevad koolid, suurepärased õpetajad ja õpilased – usun, et oleme heaks eeskujuks kõigile Eesti koolidele, “ kommenteeris Teppan, kes ka ise rattaretkega ühineb, propageerimaks autovaba liiklemist.

MTÜ Lastekaitse Liit president Loone Ots rõhutab, et Koolirahu vaimust kantud sõbralik kool lubab igal õpilasel rakendada oma võimeid maksimaalselt. Samas pole kool ainult teadmiste kogumise ja taasesitamise koht. „Tähtis on osata toimetada üheskoos, teistega arvestades. Õige pedagoog selgitab lapsele piirid, aga tõmbab need avaralt, nii et vaim saab vabalt liikuda. Kui laps tunneb end koolis vabalt ja hästi, ennetame temas tekkivaid pingeid, selle kaudu aga näiteks stressi või koolikiusamist,“ kinnitab Ots.

Üleriigiline Koolirahu kuulutatakse Eestis välja kaheksateistkümnendat ja Tartu linnas kolmandat korda. Aastast 2008 on Koolirahu eestvedaja MTÜ Lastekaitse Liit.

Head Uudised GoodNews