1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Minister Liina Kersna koolilõpetajatele: sõnastage oma õppetunnid, keskenduge heale, koguge inspiratsiooni ja jääge iseendaks
Minister Liina Kersna koolilõpetajatele: sõnastage oma õppetunnid, keskenduge heale, koguge inspiratsiooni ja jääge iseendaks

Minister Liina Kersna koolilõpetajatele: sõnastage oma õppetunnid, keskenduge heale, koguge inspiratsiooni ja jääge iseendaks

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna tunnustas täna koos Vabariigi President Alar Karisega Kadrioru roosiaias toimunud vastuvõtul silmapaistvaid koolilõpetajaid. Oma kõnes soovitas minister lõpetajatel sõnastada oma õppetunnid, koguda inspiratsiooni, keskenduda heale ja jääda iseendaks.

Minister Liina Kersna tunnustas koolilõpetajaid, kes on pidanud viimastel aastatel õppima koroonaviiruse põhjustatud ebastabiilsetes tingimustes. “Te pingutasite ja andsite endast parima. Te õppisite kiiresti kohanema. See aga on väga oluline oskus elus hästi hakkama saamiseks.”

Ministri sõnul näitab sõda meile seda, et haridus on üks olulisemaid komponente rahu vundamendis, kuna õpetab koostööd ja solidaarsust. “Rahu eeldab oskust elada ja töötada koos, arvestada erisustega, mõista või vähemalt püüda mõista üksteist; valmisolekut leida ühiseid lahendusi,” selgitas Kersna.

Oma pöördumises koolilõpetajate poole rõhutas ta, et diplom või tunnistus on kõigest välise maailma sündmus ning hariduse tõeline tähendus peitub meie sisemises kasvamises.

Minister Kersna soovitas noortel kasutada suve mõtete kogumiseks ja väärt raamatutest, heast muusikast, sisukatest teatrilavastustest, filmidest ja loodusmaastikest inspiratstiooni ammutamiseks. Oluline on kuula nii sõpru ja elukogenenud tuttavaid, kuid eriti oluline on ministri sõnul aga kuulata iseennast.

Minister soovitas koolilõpetanutel oma õppetunnid enda jaoks selgelt sõnastada. “Selleks tuleb võtta aega – aega, et rahulikult mõelda, miks miski õnnestus või ebaõnnestus. See tasub ennast ära. Iga kord, samm sammu haaval, niimoodi koguneb elutarkus,” soovitas Kersna.

Samuti rõhutas minister Kersna heale keskendumise olulisust ning iseendaks jäämist. Ei tohiks ära unustada lähedastele rõõmu valmistamist ja heade mõtete väljendamist. Minister sisendas noortele, et neid on maailmale vaja just iseendana koos kõigi oma tugevuste ja nõrkustega.

Gümnaasiumid, kutsekoolid ja ülikoolid üle Eesti said võimaluse saata vastuvõtule silmapaistvad lõpetajad, kel on suurepärased õpitulemused, kes on teinud läbi suure isikliku arengu või on aktiivselt oma koolis või ühiskondlikus elus kaasa löönud. Vastuvõtule oodatud silmapaistvad lõpetajad ei ole tingimata kiitusega lõpetanud, tunnustussündmuse eesmärk on tänada ja julgustada võimalikult paljusid eri viisil tublisid noori.

  • Eelmisel aastal kutsuti vastuvõtule 650 lõpetajat. Kokku on roosiaeda kutsutud sel aastal varasemast rohkem ehk ligi tuhat tänavust üld- ja kutsehariduse ning kõrgkoolide lõpetajat igast Eesti koolist. 374 gümnaasiumi, 314 kutseharidusasutuse ning 312 kõrgkooli lõpetajat said kutse vastuvõtule. Vastuvõtt silmapaistvatele koolilõpetajatele toimub alates 1922. aastast.

Ministri kõne täistekst

Austatud Vabariigi President, head koolilõpetajad,

Elus on asju, mida me muuta ei saa – kuid nad tulevad me ellu, tõusevad me teele ning nendega tuleb hakkama saada. Mismoodi? Läbi selle, et meil on võimalus ja võime muuta oma suhtumist. Me saame kontrollida ja voolida suhtumist iseendasse, oma tunnetesse, teistesse inimestesse, tervesse maailma ning seal toimuvasse. Olla loominguline ja paindlik on meie võimuses.

Head koolilõpetajad. Kõige muu kõrval on elu pannud teid juba tõsiselt proovile ka sellega, et viimastel aastatel pidite õppima koroonaviiruse põhjustatud ebastabiilsetes tingimustes. Te pingutasite ja andsite endast parima. Te õppisite kiiresti kohanema. See aga on väga oluline oskus elus hästi hakkama saamiseks. Algus on tehtud ning teil on põhjust olla endi üle uhked!

Nõustugem rektor Tõnu Viigiga, kes hiljutisel Tallinna Ülikooli lõpuaktusel sõnas, et diplom või tunnistus on kõigest välise maailma sündmus. Hariduse tõeline tähendus peitub meie sisemises kasvamises – õppimine on enese loomine. Haridus kujundab meid isiksustena.

Sel kevadtalvel meenutati meile, et rahu ei ole midagi iseenesest mõistetavat. Vaid 1300 kilomeetri kaugusel Ukrainas on Vene väed pommitanud enam kui kahte tuhandet haridusasutust, rohkem kui 200 neist on täielikult hävitatud. Sajad lapsed ja noored on kaotanud elu, miljonid võimaluse jätkata turvalist kooliteed.

Rahu eeldab oskust elada ja töötada koos, arvestada erisustega, mõista või vähemalt püüda mõista üksteist; valmisolekut leida ühiseid lahendusi. Hea haridus on kindlasti üks olulisemaid komponente rahu vundamendis, õpetades koostööd ja solidaarsust. Õpetades rahus elamist.

Maailma Majandusfoorum on oluliste tulevikuoskustena nimetanud uuendusmeelsust, kriitilist mõtlemist ning head probleemilahendamisoskust. Võttes need oskused fookusesse, anname oma osa maailmarahu taastamisse.

Minul, head koolilõpetajad, on täna teile 4 soovitust.

Esiteks – iga raskus, kui sellest õppida, teeb targemaks. Soovitan teil kõik oma õppetunnid enda jaoks selgelt sõnastada. Selleks tuleb võtta aega – aega, et rahulikult mõelda, miks miski õnnestus või ebaõnnestus. See tasub ennast ära. Iga kord, samm sammu haaval, koguneb niimoodi elutarkus.

Teiseks. Kasutage seda suve mõtete kogumiseks ja setitamiseks, et mõista, milline on teie elu tegelik siht ja eesmärk. Koguge inspiratsiooni väärt raamatutest, heast muusikast, sisukatest teatrilavastustest, filmidest ning lummavatest loodusmaastikest. Ja kuulates tähelepanelikult  nii sõpru ja tuttavaid kui ka inimesi, kel elukogemust. Eelkõige aga kuulates iseennast.

Kolmandaks, keskenduge heale. Püüdke, kui vähegi võimalik, teha inimestele rõõmu: kallistage oma armsaid ja öelge hästi neile, kellest hästi mõtlete. Kui me keskendume heale, saab headus jõudu juurde.

Ja neljandaks – teadke, et teid on maailmale vaja just sellistena nagu te olete – maailma parima versioonina iseendast koos kõigi oma tugevuste ja nõrkustega. Me kõik oleme milleski erinevad ja seeläbi erakordsed.

Lõpetuseks, tsiteerides fööniksit Doris Kareva jutustusest “Lindude koosolek”:

“Lennake, liikuge nüüd tagasi sinna, kuhu te kuulute ja ärge kunagi unustage, et see, mis on ühe jaoks täiesti väärtusetu, võib teise jaoks olla kõige olulisem asi üldse. Elage oma äratundmise järgi, aga jutustage oma poegadele edasi, et igaühelt on midagi õppida. Kui mitte muud, siis maailma lõpmatut erinäolisust. See ongi kordumatu ime.”

Head lõpetajad, hoidke südamed soojad ja pead selged oma kordumatuid elusid kujundades ja juhtides. Julgelt, ausalt ja kaasteelisi väärtustades. Aitäh.

Head Uudised GoodNews