1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Minister Sutt digitippkohtumisel: digipöörde eelduseks on tugev küberturvalisus
Minister Sutt digitippkohtumisel: digipöörde eelduseks on tugev küberturvalisus

Minister Sutt digitippkohtumisel: digipöörde eelduseks on tugev küberturvalisus

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt arutas täna Tallinn Digital Summitil koos Singapuri, Austria, UK ja Iirimaa digiministritega, kuidas tulla toime üha kasvavate küberohtudega ja kas küberturvalisuse investeeringute sihttaseme määramine võiks parandada riikide kübervastupidavust.

Ministri sõnul loovad digilahendused inimestele suurt väärtust, teisalt aga suurendavad need ka riske ja loovad uusi haavatavusi. „Kolime täna oma tegemistega üha enam digitaalsesse ruumi, mistõttu tuleb järjest enam tähelepanu suunata ka küberturbele. Oma küberhügieeni heaks saab iga inimene ise palju ära teha, kuid üksnes sellest ei piisa. Ka riigijuhid ja otsustajad peavad kürbeturvalisuse olulisele päriselt tähelepanu pöörama hakkama,“ ütles minister Andres Sutt, kes rõhutas, et küberturvalisus ei ole enam ammu ainult IT-ekspertide pärusmaa.

Suti tõi välja, et küberturvalisust tuleb käsitleda digiarengu nurgakivina, vastasel korral üksnes suurendame oma ühiskondade haavatavust. „Hinnanguliselt kasvab küberrünnakute ja -kuritegude maksumus lähiaastatel 6 triljoni euroni aastas. Küberkuritegevus on globaalne äri ja vajab seega globaalset vastust. Küberturvalisuse olulisus peab jõudma riigijuhtideni ning saama ka vastavalt rahastatud,“ ütles Sutt.

Sutt tutvustas Digital Summiti paneeldiskussioonis ettepanekut seada küberturvalisuse investeeringutele kindel sihttase.

Kaaspanelistid nõustusid, et küberturbe rahastamise teemal debati alustamine on õige samm ning tõid esile vajaduse lisaks küberisse investeeritud rahanumbritele hinnata ka küberturvalisuse meetmete tulemuslikkust. Lisaks rõhutati riskipõhise lähenemise olulisust, kuna eri riigid on oma digivõimekuse poolest erineval tasemel ning tehtavate investeeringute maht peab vastama ohupildile.

“Olen juba mitmel korral rõhutanud vajadust leppida meie digitaalse julgeoleku osas kokku konkreetsed eesmärgid ja investeeringute sihttase, sarnaselt nagu on füüsiliste kaitsekulutuste puhul kindel protsent SKT-st. Küberis võiks see olla näiteks kindel protsent IT-arendustest. See aga eeldab, et paneme koos teiste EL liikmesriikidega paika selged näitajad, mille alusel neid investeeringuid hinnata ja seadma eesmärgi ka nende mahu osas. Täna arutasime seda ettepanekut koos teiste riikide IT-ministritega ja mul on hea meel väga aktiivse diskussiooni üle,“ märkis Sutt. „Küberohud maailmas ainult kasvavad ja nendega toime tulemine nõuab rahvusvahelist koostööd, ühist arusaama küberturvalisuse riskidest ja vajalikke investeeringuid nende maandamiseks,“ lõpetas minister.

Paneelis „The Leap to a More Resilient Cyberspace“ osalesid Andres Sutt, Ühendkuningriikide digiteemade riigisekretär Oliver Dowden, Singapuri kommunikatsiooni- ja IT-minister Josephine Teo, Austria digitaal- ja majandusasjade minister Margarete Schramböck ja Iirimaa e-valitsemise minister Ossian Smyth. Arutelu modereeris riikliku küberturvalisuse poliitika juht Raul Rikk.

Head Uudised GoodNews