1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Mis on rahvakultuur tänapäeval ja kas see vajab eestkõnelemist?
Mis on rahvakultuur tänapäeval ja kas see vajab eestkõnelemist?

Mis on rahvakultuur tänapäeval ja kas see vajab eestkõnelemist?

Just praegu käib Tallinnas, Erinevate Tubade Klubis Eesti Rahvakultuuri Keskuse korraldatud koostööseminar „Mis on rahvakultuur tänapäeval ja kas see vajab eestkõnelemist?. Kohale on tulnud nii ministeeriumi ja üleriigiliste keskseltside esindajad, teadlased, valdkonna spetsialistid, kodanikualgatuse liikmed, omavalitsuste esindajad jt, et üheskoos arutata rahvakultuuri mõistete teemal.

Koostööseminaril selgitatakse ja arutatakse rahvakultuuri põhimõistete tähendusvälja rahvakultuuri valdkondades: rahva- ja pärimustants; rahva- ja pärimusmuusika; koori- ja puhkpillimuusika; rahvuslik käsitöö; harrastusteater; vaimne kultuuripärand ja pärimuskultuur; kultuurikorraldus. Lisaks arutletakse, millised on ootused rahvakultuuri valdkonna eestkõnelejatele, kes neid rolle täidab ja kuidas olla mõjus valdkonna eestkõneleja.

„Meie eesmärgiks on ühtne arusaam rahvakultuuri valdkonna põhimõistete kasutamisel. Väga oluline on, et räägiksime oma tegevusvaldkonnas ühte ühist keelt,“ selgitas Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor oma tervituskõnes.

„Meile meeldib öelda, et rahvakultuur peab olema ERK (Eesti Rahvakultuuri Keskus) ja see erksus peaks kajastuma ka lihtsates aruteludes ja sisus. Seetõttu laiendasime mõistete sõnastamiseks koostöö ringi. Ühise vaate ja laiema pildi tunnetus ning vajadus on meile kõigile väga oluline. Just rahvakultuur on see, mille eest kõik seisame,“ ütles koostööseminari korraldaja, Eesti Rahvakultuuri Keskuse vaimse kultuuripärandi osakonna juhataja Leelo Viita.

Seminari metoodilist osa juhivad ja avatud seminari viivad läbi Mari Kaisel ja Meel Valk, Teravik OÜst. Üritust modereerib Riin Kivinurm, Eesti Rahvakultuuri Keskusest ja seminaripäevast teeb kokkuvõtte Elo-Hanna Seljamaa, Tartu Ülikoolist.

Töörühmade juhid

Rahva- ja pärimustants – Kadri Tiis, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts

Rahva- ja pärimusmuusika – Krista Sildoja, MTÜ Virbel

Koori- ja puhkpillimuusika – Kaie Tanner, Eesti Kooriühing

Rahvuslik käsitöö – Liina Veskimägi-Iliste, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit

Harrastusteater – Kristiina Oomer, Eesti Harrastusteatrite Liit

Kultuurikorraldus (rahvakultuurialane seltsitegevus ja avalikud kultuurisündmused) – Anne Uttendorf, Eesti Rahvamajade Ühing, Krista Dreger, Harku Vallavalitsus

Vaimne kultuuripärand ja pärimuskultuur – Monika Tomingas, Eesti Folkloorinõukogu

Seminaripäev salvestatakse ja on hiljem järelvaadatav Eesti Rahvakultuuri Keskuse kodulehel.

Head Uudised GoodNews