1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MIS SAAB EDASI? Riigikogu infotunnis rääkis peaminister ettevalmistustest koroonaviiruse uueks laineks
MIS SAAB EDASI? Riigikogu infotunnis rääkis peaminister ettevalmistustest koroonaviiruse uueks laineks

MIS SAAB EDASI? Riigikogu infotunnis rääkis peaminister ettevalmistustest koroonaviiruse uueks laineks

Riigikogu tänase infotunni kesksed teemad olid seotud koroonakriisiga. Peaminister Jüri Ratas andis ülevaate valitsuse ettevalmistustest võimalikuks uueks viirusepuhanguks ja kriisi senistest järeldustest.

Riigikogu liige Kaja Kallas soovis valitsusjuhilt teada, kui hästi me oleme järgmiseks viirusepuhangu laineks valmis, mida me oleme selleks teinud ja millest me oleme õppinud.

Peaminister Jüri Ratas nõustus küsijaga, et väga suure tõenäosusega tuleb viiruse teine laine.

„See, kas ta tuleb suve lõpus, sügisel, seda on hetkel raske ette prognoosida,“ lisas ta.

Viiruse teiseks laineks valmistumise kohta üles valitsusjuht, et kindlasti peaksime paremini valmis olema isikukaitsevahendeid varudes. „Me oleme täna selleks paremini valmis, kui me olime selleks kevadel,“ kinnitas Ratas. Teiseks on tema sõnul uueks laineks paremini valmis haiglad, mis on valmis väga kiiresti üle minema COVID-i režiimile. Samuti annab Ratase sõnul suurema kindluse parem valmisolek teadusuuringute vallas.

Peaminister vastas veel Jürgen Ligi ja Heljo Pikhofi küsimustele tööjõu olukorra kohta, Taavi Rõivase küsimusele Rail Balticu kohta, Katri Raiki küsimusele ERRi nõukogu kohta ning Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele palgatoetuste kohta.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps vastas Jaak Juske küsimusele õppetöö korralduse kohta uuel õppeaastal, kui peaks tulema viiruse teine või kolmas laine. Ka Helmen Kütt küsis laste elu kohta pärast eriolukorda. „Selleks, et minna järgmise õppeaasta juurde, vajame selle õppeaasta kokkuvõtteid,“ ütles Reps. „Igatsus kooli saada on suur,“ rääkis Reps. Tema sõnul on neid sihtrühmi, kellele ei sobinud distantsõpe ja on näha ka sotsiaalse tõrjutuse tundemärke. „Meil on noori ja neid lapsi, kes vajavad lisatuge ning need numbrid on selgelt kasvanud.“

Repsi sõnul ei ole praegu plaani sügisel koolides distantsõppega jätkata. Ta lisas, et kui vähegi võimalik, peab viimase hetkeni hoidma seda küsimust lokaalsena ja esmajärjekorras olema valmis pigem koolide või piirkondade kaupa reageerima.

Kultuuriminister Tõnis Lukas vastas Kristina Šmigun-Vähi küsimustele käsunduslepingu alusel töötavate treenerite ja spordiklubide töökorralduse kohta. Minister ütles, et klubide toetuseks on suunatud ligi miljon eurot ja sporditaristu toetamiseks on suunatud 400 000 eurot. See annab abi nendele klubidele, kes rendivad pindu ja vahendeid, mis neil siis sellest järgi jäävad, saavad nad kasutada ka treenerite palkamiseks, ütles kultuuriminister.

Samuti vastas kultuuriminister Signe Kivi küsimusele kunstiteoste tellimise seaduse kohta.

Infotunni stenogramm.

Head Uudised GoodNews