1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Moskva Suure Teatri balleti uus hooaeg toob kinoekraanidele kuulsaimad klassikad
Moskva Suure Teatri balleti uus hooaeg toob kinoekraanidele kuulsaimad klassikad

Moskva Suure Teatri balleti uus hooaeg toob kinoekraanidele kuulsaimad klassikad

Forum Cinemas Tallina, Tartu ja Viljandi kinodesse on nüüd võimalik soetada pääsmeid Moskva Suure Teatri eriti uhke uue 2018/2019 balletihooaja etenduste nägemiseks.

Forum Cinemas programmispetsialist Henryk Johan Novod selgitas, et sel hooajal pakuvad kultuurihuvilisele kinopublikule eksklusiivse elamuse kuulsaimad klassikalised balletid Moskva Suure Teatri esinäitlejate ja balletitruppide esituses. „Alustatakse nelja klassikalise ballettiga „Sülfiid“, „Don Quijote“, „Bajadeer“ ja „Uinuv kaunitar“ ning loomulikult saab näha ka armastatud jõululugu „Pähklipureja“. Lisaks veel tormakas ballett „Kuldajastu“, mida etendab ainult Suur Teater,“ märkis Novod. Hooajal lõpetab Edward Clugi kahe väga populaarse tegelasega uuslavastus „Carmen-Süit“ / „Petruška“.

1776. aastal rajatud Moskva Suur Teater on Venemaa kultuuri ja traditsioonide sümbol, mille etenduste tase vastab ka kõige nõudlikumale maitsele ning on tänapäeval endiselt etalon kõigile teistele balletiteatritele. Balletitrupi repertuaari mahub nii rahvuslikku klassikat kui ka maailma balletiklassika varamusse kuuluvate etenduste maailmakuulsate koreograafide suurepäraseid tõlgendusi.

Koostöös teatri ning satelliidipilti vahendava ettevõttega Pathé Live tuuakse otseülekanded Moskva Suurest Teatrist ligi 1400 ekraanile üle 50s erinevas riigis ning nende hulgas ka Forum Cinemas Tallinna, Tartu ning Viljandi kinodesse. Pildiedastuse puhul on silmas peetud just kinode laiekraane ning kasutusel on vähemalt 10 erinevat kaamerat.

„Kindlasti ei ole need ülekanded mõeldud ainult tõsistele kultuurinautijatele ja soovitame soojalt tulla ka kõigil neil, kes pole varem üldse balletiga kokku puutunudki, sest see on ainulaadne võimalus, kui koju kätte tuleb balletimaailma kõrgeim võimalik tase ja kvaliteet. Esimese kogemusena balletist jätab see kustumatu mulje,“ selgitas Novod.

Moska Suure Teatri 2018/2019 kava leiab SIIT

SÜLFIID
P 11. november, 2018 kell 17.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Noor šotlane James ärkab oma pulmapäeval õhulise tiivulise olendi, sülfiidi, suudluse peale. Tema ilust võlutud James riskib püüdmatu armastuse jahil kõigega… 

„Sülfiid“ on üks maailma vanimaid endiselt tantsitavaid ballette, mille teeb eriti väärtuslikuks taanlasest koreograafi Bournonville’i stiil.  Bournonville’i eksperdi Johan Kobborgi poolt Suure Teatri jaoks taas lavale toodud etendus on parimal tasemel romantiline meistriteos.

DON QUIJOTE

P 2. detsember, 2018 kell 17.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Don Quijote La Manchast ja tema ustav teener Sancho Panza lähevad vaprate rüütlite kangelaslikest lugudest inspireerituna vastu seiklusele, et kohtuda Don Quijite imetletud Dulcineaga. 

Moskva Suure Teatri kriitikutelt kiidusõnu teeninud etendus paneb Cervantese kangelase elama. Toreadooridest, flamenkotantsijatest, mustlastest ja drüaadidest koosneva särava trupi esitatud ning Suurele Teatrile omase virtuoosse tantsu peaosades astuvad üles teatraalselt ning särava tehnikaga esinevad Jekaterina Krõsanova ja Semjon Tšudin.

PÄHKLIPUREJA

P 23. detsembril, 2018 kell 17.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Jõululaupäeval muundub Marie’ pähklipureja nukk maagiliselt printsiks ning alguse saab nende imeline seiklus. 

Ajatu klassikaline pühadeetendus „Pähklipureja“, mis viib igas eas publiku maagilisele teekonnale tantsivate lumehelveste ja ellu ärganud nukkude võlumaailma, saatjaks Tšaikovski armastatud muusika.

BAJADEER

P 20. jaanuar, 2019 kell 17.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Püha tantsijanna Nikia ja sõdalane Solor armuvad teineteisesse sügavalt, see toob kaasa kuumi kirgi ning siis, kui nende keelatud armastusest saavad teada radža ja tema tütar Gamzatti, ka mõrvarlikke intriige. 

„Bajadeer“ on üks klassikalise balleti ajaloo tippteoseid – lugu armastusest, surmast ja kättemaksuhimulisest kohtumõistmisest, mille tegevus toimub Indias. Vaimustav lavakujundus, kostüümid ja üks balleti kõige ikoonilisemaid stseene – „Varjude kuningriik“ – löövad särama traagilise loo tantsijanna Nikia ja sõdalase Solori hukule määratud armastusest ning neile viimaks osaks saavast lunastusest.

UINUV KAUNITAR

P 10. märts, 2019 kell 17.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Printsess Aurora langeb oma kuueteistkümnendal sünnipäeval kurja haldja Carabosse needuse ohvriks ning suigub sajaks aastaks sügavasse unne. Nõiduse võib murda vaid printsi suudlus. 

Säravas muinasjutus „Uinuv kaunitar“ astub lavale rohkelt maagilisi tegelasi – haldjad, Punamütsike, Saabastega Kass ja kaunis noor printsess Aurora, keda kehastab erakordselt andekas Olga Smirnova. Klassikaline ballett parimal tasemel.

KULDAJASTU

P 7. aprill, 2019 kell 18.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis

Käes on 1920ndad aastad ning kabaree „Kuldajastu“ on populaarne ööelukeskus. Noor kalur Boriss armub Ritasse. Ta kõnnib naise kannul kabareesse ja mõistab, et Rita on kaunis tantsijanna, „Mademoiselle Margot“, kellest on sisse võetud ka kohalik gangster Jaška…

Šostakovitši tormaka muusika, kontserdimaja atmosfääri ning kaunite tangodega ilmestatud „Kuldajastu“ on värskendav ja värvikas pilguheit elu täis 1920ndatesse. Ajaloolist balletti saab näha ainult Moskva Suures Teatris!

CARMEN-SÜIT / PETRUŠKA

P 19. mai, 2019 kell 18.00 Tallinnas, Tartus ja Viljandis 

Lisaks Kuuba koreograafi Alberto Alonso kirglikule ühevaatuselisele balletile, mis oli esialgu kavandatud Suure Teatri legendaarsele priimabaleriinile Maia Plissetskaja, võlub Vene balleti hinge peegeldaval õhtul publikut nüüdisaegse koreograafi Edward Clugi uus ballett „Petruška“.

Head Uudised GoodNews