1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muuseumiroti auhinna pälvis näitus “Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”
Muuseumiroti auhinna pälvis näitus “Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”

Muuseumiroti auhinna pälvis näitus “Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”

Hõbevalgeim Foto: Jüri Lõun
Hõbevalgeim
Foto: Jüri Lõun

Rakveres toimunud Muuseumiroti auhinnaüritusel pärjati Rannarahva Muuseumi näitus “Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg” Muuseumiroti auhinnaga. Näituse idee on muuseumijuhatajalt Riina Aasmalt, kujundas loovagentuur Pult.

President Lennart Merile pühendatud näitus avati märtsis ja on pühendatud meie riigimehe 85. sünniaastapäevale ning kulgeb radadel, kus käis ka meie kuulus filmi-ja rännumees. Näitus hõlmab olulisimaid ”Hõbevalges” ja ”Hõbevalgemas” käsitletud teemasid ning tutvustab nn läänemeresoome majanduslikku kõrgaega ehk kuulsusrikkaimat ajajärku meie esivanemate elus, mis peegeldub muuhulgas Eestist avastatud hõbeaarete ülisuures hulgas. Külastaja leiab väljapaneku aardeleidudest, leiukohtadest, kaupmeeste teedest ning 10.-11. sajandi ajalookäsitlusest.

Näituse idee autor on Rannarahva Muuseumi juht Riina Aasma, sisu on koostanud Mauri Kiudsoo koostöös Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi arheoloogiakogude osakonnaga. Näituse kujundas loovagentuur Pult, kujunduse autor on disainer Jüri Lõun.

Riina Aasma, Rannarahva Muuseumi juht: „Muuseumiroti auhind on meie väikesele muuseumile väga suur tunnustus. Näituse vormistuses püüdsime tabada lennartmerelikku stiili. Faktide ja fantaasia põimimine, vaimustusttekitavad kirjeldused ja seosed, suured ja väärikad plaanid, mängulisus ja väike riukalikkus, ehe, kuid samas unustamatu olek – need on märksõnad, millest lähtusime. Näitus „Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg“ on jätkuvalt avatud ning kutsume kõiki osa saama rannarahva ajaloost, kultuurist ja traditsioonidest.“

Erika Saks, Puldi loovjuht: “Muuseumirott teeb suurt rõõmu, sest tajusime tihedat konkurentsi. „Hõbevalgeim” oli ju ka kõige pisem näitus, mis tehtud väikesele muuseumile. Usun, et ekspokorraldajatele oleme heaks leiuks ja saame veel palju põnevaid töid teha, kuna meil on multioskused mõelda nii visuaalselt, verbaalselt, emotsionaalselt kui ka ratsionaalselt. Kindlasti aga tahaks siinkohal tänada muuseumiperet väga toreda koostöö eest – kuidas teisiti saakski luua head tulemust, kui vaid väga heas teineteisemõistmine vaimus.”

Jüri Lõun, Puldi disainer: “Tahtsin kujundada seda näitust nii, et kõik oleks ehtne. Seetõttu said näitusekujunduses läbivateks elementideks meie endi aladelt leitud aaretelt mustrid ning nende maagilisusest saadud inspiratsioon. Õnneks pole ekspo loomisega meie tegevus lõppenud, vaid oleme samal „Hõbevalgel” teemal loonud ka kingituste- ja meenetesarja: hõbeehted, kalendrid, sõbad ja muud. Toodetel kasutatud motiivid on laenatud Eestimaa mullast avastatud viikingiaegsetelt aarde- ja ehteleidudelt, muuhulgas sõlgedelt, rinnanõeltelt, Araabia müntidelt ja ripatsitelt, peitub neis esemetes eestlaste muinasaegne vägi ja rikkus – meie hõbevalgeim minevik.”

Meenesari on leidnud tunnustust Eesti muuseumimeene konkursil, näituse graafiline lahendus on pärjatud Eesti Disainiauhindade konkursil graafilise disaini kategoorias pronksmedaliga. Riina Aasma on pälvinud „Hõbevalge“ ja sellega seonduvate jätkutegevuste korraldamise eest Viimsi valla poolt väljaantava Aasta Kultuuripreemia.

Aasta Muuseumirotile kandideerisid Eesti Meremuuseumi näitus «Meri riidekapis. Näitus merest ja moest», Rannarahva Muuseumi näitus «Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg» ja Tartu Ülikooli muuseumi näitus «Pea asi: maailm õlgadel».

Loovagentuuri Pult kompetentside hulka kuuluvad turunduskommunikatsiooni tarvis uute ideelahenduste loomine, kampaaniate teostamine, turundustegevusi ja müüki toetavate materjalide valmistamine. Kaubamärgi Müüt alt turundab Pult oma kingituste- ja meenetesarju.

 

Head Uudised GoodNews