1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Nädala pärast toimub Tallinnas rahvusvaheline jazzikonverents
Nädala pärast toimub Tallinnas rahvusvaheline jazzikonverents

Nädala pärast toimub Tallinnas rahvusvaheline jazzikonverents

15.-19. septembrini toimub Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus European Jazz Conference 2021 pealkirjaga “Shapes of Jazz to Come”. Konverents toob Eestisse ligi 200 olulist jazzivaldkonna eestvedajat ning ajakirjanikku Euroopast ja kaugemaltki ning on seega läbi aegade üks suuremaid ja olulisemaid muusikaettevõtluse sündmuseid Eestis. Konverentsi mitmekülgne kontserdiprogramm tutvustab Eesti jazzmuusikuid ning piiratud kogus pileteid on müügil ka Eesti muusikasõpradele.

European Jazz Conference “Shapes of Jazz to Come” suunab pilgu tulevikku ning selle sündmuse delegaatideks on peamiselt Euroopa jazzielu korraldajad, ajakirjanikud maailma juhtivatest jazziväljaannetest ning agentuurid. Konverents on iga-aastane suursündmus, mida Tallinn võõrustas ka kümme aastat tagasi Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi raames. “Kui 2011. aastal Eestis toimunud kohtumisel oli delegaate ligi sada, siis nüüd on neid oodata üle poole rohkem. Kuna eelmisel aastal jäi konverents ära, siis on osalejatel soov Tallinnasse kohale tulla väga suur,” märkis Eesti Jazzliidu rahvusvaheliste suhete juht Jaak Sooäär.

“European Jazz Conference’i 2021 toimumine tänavu septembris Tallinnas on tunnustus meie heale tööle. Enim rõõmustame selle üle, et Eesti jazzmuusikud on end rahvusvaheliselt tõestanud. Nüüd on taas parim võimalus näidata, et eestlased on tõelised jazziprofessionaalid — seda nii parimaid ja isikupärasemaid Eesti artiste Euroopa jazzi eestvedajatele tutvustades kui ka korralduslikku kvaliteeti kõrgel hoides,” ütles festivali Jazzkaar kunstiline juht Anne Erm.

“Eestile on suur au olla jazziprofessionaalide kohtumispaigaks. Silmast silma kohtumised ja vahetud arutelud annavad piirangutest kurnatud keskkonnas uut energiat, süstides inimestesse kindlust planeerida tulevikku. Peame olema uhked, et jazzmuusika olulisim esindusorganisatsioon maailmas on usaldanud meile konverentsi korralduse. Olen kindel, et see avab uusi rahvusvahelisi uksi nii eesti muusikutele kui ka meie konsterdikorraldajatele,” ütles kultuuriminister Anneli Ott.

Konverentsi raames toimub Vabal Laval ja Fotografiska Tallinnas Eesti artiste tutvustav muusikaprogramm 11 ansambli osavõtul ning lisaks ka 7 hilisõhtust fringe-kontserti jazziklubis Philly Joe’s, Fotografiska Tallinnas, Erinevate Tubade Klubis ja Sveta Baaris. Konverentsi avab 15. septembril Niguliste kirikus Maria Fausti ja Collegium Musicale “Maarja missa”. Showcase-programmis esinevad Kadri Voorand in duo with Mihkel MälgandKristjan RandaluEstonian VoicesThe Free MusketeersSooäär-Yaralyan-OunaskariJoel Remmel Trio & Aleksander PaalPeedu Kass MomentumUMARamuel Tafenau QuintetKarja-Renard-Wandinger ja Susanna Aleksandra Quartet. Fringe-programmis rõõmustavad rahvusvahelisi ja Eesti jazzisõpru Tanel Ruben Quintet feat. Kadri Voorand & Kristjan RandaluRita RayLexsoul DancemachineTobias Tammearu TrioArgo ValsImproVoc ja Titoks. Kontsertidele müüakse piiratud koguses pileteid ning täpse ajakava leiab Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu kodulehelt. Konverentsi muusikaprogrammi koostasid Jazzkaar ja Eesti Jazzliit koostöös Europe Jazz Networki liikmetest koosneva rahvusvahelise žüriiga.

Konverentsi pealkiri viitab ameerika saksofonilegendi Ornette Colemani albumile “The Shape of Jazz to Come”, mille ilmumine 1959. aastal avas jazzmuusikas täiesti uue perspektiivi. Elame suurte muutuste ajal ka praegu, seetõttu on konverentsi keskmes jazzmuusika ning sellega seotud inimeste võimalused ja ohud uues olukorras, kus mitmesugused piirangud võivad veel pikka aega harjumuspäraseid tegevusi mõjutada ja muuta.

Head Uudised GoodNews