1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Nädalalõpul saab Kiek in de Kökis tutvuda salapärase Jaapani mõõgaga
Nädalalõpul saab Kiek in de Kökis tutvuda salapärase Jaapani mõõgaga

Nädalalõpul saab Kiek in de Kökis tutvuda salapärase Jaapani mõõgaga

Jaapani mõõk

Suurtükitornis Kiek in de Kök äsja avatud näituse „Sõdalase tee. Jaapani võitluskunstide ajalugu“ kultuuriprogrammi raames on reedel, 12. veebruaril ja laupäeval, 13. veebruaril fookuses Jaapani mõõk – räägitakse selle ajaloost ja näidatakse mõõgaharjutusi.

Kuigi  Jaapani võitluskunste ja spordialasid nagu sumo, judo ning karate tuntakse meil võrdlemisi hästi, on Jaapani mõõga teema olnud siin seni vähe käsitletud. „Jaapani mõõk on Jaapani kultuuri tähtsamaid saavutusi, kõige täiuslikum käsirelv, mille inimkond on loonud,“ väidab mõõgaspetsialist Rein Paluoja, kes koos Marco Pilatoga demonstreerivad reedel kell 16.30 Kiek in de Kökis huvilistele mõõgaharjutusi. Jaapani mõõk oli samurai hing, au ja väärikuse sümbol. Mõõgakandmise õigus oligi ainult samuraidel, võõras ei tohtinud mõõka puudutada. Kui puudutas, oli karistuseks surm.

Programm:
12. veebruar kell 16.30:  Jaapani mõõgast räägivad ja mõõgaharjutusi demonstreerivad Marco Pilato (Shihan, 7.dan), Rein Paluoja (3. dan).
Kavas: Toyama-ryū iaidō, paarisvõitlusharjutused, terava mõõgaga õlerullide lõikamine.
13. veebruar  kell 16.00: relvaspetsialist Valdek Lauri loeng „Jaapani mõõga kujunemislugu ja selle mõju sõdalaskultuuri arengule“.

Huvilistel palutakse registreeruda aadressil kok@linnamuuseum.ee või tel. 644 6686, kohtade arv on piiratud. Osalemine muuseumipiletiga.

Näitus „Sõdalase tee. Jaapani võitluskunstide ajalugu“ pakub harukordse võimaluse heita pilk tõusva päikese maa samuraikultuurile ning selle peegeldustele tänapäeva võitluskunstides. Väljapanek koosneb kahest osast – esimeses eksponeeritakse ajalooliste relvade (vibude, noolte, turviste, kiivrite jm) originaale ja koopiaid ning tutvustatakse Jaapani võitluskunstide kujunemislugu 8.–19. sajandini.

Näituse teine osa jutustab sellest, kuidas sõdalaste klassi võitlustehnikatest (bujutsu) kujunesid tänapäeva võitluskunstid (budō), mille eesmärk on eelkõige harrastajate keha ja vaimu arendamine.

Jaapani mõõk on Jaapani kultuuri tähtsamaid saavutusi, kõige täiuslikum käsirelv, mille inimkond on loonud.

Näitus on avatud kuni 10. aprillini.

Head Uudised GoodNews