1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nädalavahetusel toimub Viljandi esimene [eel]arvamusfestival
Nädalavahetusel toimub Viljandi esimene [eel]arvamusfestival

Nädalavahetusel toimub Viljandi esimene [eel]arvamusfestival

9. juulil toimub Viljandi [eel]arvamusfestival, kus kahel festivali alal, Targa linna ala ja [Viljandi]maa ala, arutletakse mitmel kohalikul ja ka globaalsel teemal. Viljandisse tasub aga minna juba reedel, kuna siis saab alguse festivaliga samal ajal toimuv omanäoline linnaruumi eksperiment. Reedest pühapäevani toimuvad Tartu tänaval mitmed erinevad linnaruumi aktsioonid, mis kompavad heatahtlikult nii vaimseid kui füüsilisi piire.

Viljandis esimest korda toimuv [eel]arvamusfestival on augustis kümnendat sünnipäeva tähistava Arvamusfestivali soojendus. Nii nagu Arvamusfestivalgi, toob ka [eel]arvamusfestival avalikule sõbralikule arutelule mitmed kohalikud ja globaalsed teemad. Viljandi esimese [eel]arvamusfestivali põhiteemadeks on tark linn ja kogukond. Targa linna alal arutletakse vabatahtliku töö, rohepöörde, noorsoo- ja seenioritöö ning toiduraiskamise teemadel. Samas [Viljandi]maa alal on fookuses noortekeskus, Viljandi mõte ning arstide ja õpetajate värbamine väikelinnadesse.

„Püüame maailma lahtiste silmadega vaadata läbi seitsme arutelu. Ideekorjena kogutud aruteluteemadest sai lõplik programm kokku pandud nii, et erinevaid vaateid ja mõtteid saaks pillutatud nii kohalike murede jaoks kui ka leiduks arutelusid ülemaailmsete ja riigisiseste kitsaskohtade üle. Seejuures on paljud teemad, mis arutlusele tulevad, seotud väikepiirkondade murede ja eelistega üleüldiselt, mis annab kindlasti head mõtteainest ka teistele sarnastele piirkondadel,“ tutvustas arutelude programmi Loov Viljandi eestvedaja ja [eel]arvamusfestivali korraldaja Heldi Ruiso.

Linnaelu edendamine läbi kaasamise

Viljandi linnapea Madis Timpsoni arvates on [eel]arvamusfestivali sarnased üritused suurepäraseks võimaluseks saada sisendit kohalikult kogukonnalt linnaelu probleemkohtade kaardistamiseks, niisamuti ka rõõmsate asjade võimendamiseks. „Linlaste tähelepanekud linnaelu edendamiseks on omavalitsusele väga olulised. Kaasamise üks peamisi tööriistu on esmalt huvigruppide kuulamine, arutelude tekitamine ja miks mitte ka esilekerkivatele intriigidele lahenduste otsimine,” kirjeldas arutelude tähtsust Timpson.

Linnapea seisukohaga nõustus ka Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist. „[Eel]arvamusfestivalid rikastavad nii Arvamusfestivali ennast kui ka Viljandit oluliselt. Need võimaldavad tuua arvamusfestivaliliku õhustiku ning kvaliteetsed arutelud väikepiirkondadesse koju kätte. [Eel]arvamusfestival on ideaalne formaat selleks, et kohalikele olulistel teemadel arutada ning leida üheskoos lahendusi murekohtadele. See on ka eesmärk miks see on ellukutsutud,“ sõnas Tammist.

Autovaba Tartu tänav

Nädalavahetusel Viljandis toimuv festival tõotab aga tulla mitte ainult arutelu kultuuri tõstev, vaid pakub võimalust saada osa ka teistsugusest linnapildist. Eksperimenteerides pisut linnaruumiga, muudetakse [eel]arvamusfestivali ajaks linna peatänav, Tartu tänav, autovabaks. Kolmeks päevaks sillutatakse sinna erinevad linnaruumi aktsioonid ja elavad töötoad, pakkudes tegevusi, mida saavad koos teha nii vanad kui noored.

Festivali ala avatakse reedel Pingipäevaga, kuhu kutsutakse kõiki tulema oma pingi või tooliga ning võtma korraks aeg maha, et üheskoos kuulata tänavamuusikat ja DJ valikuid, süüa Viljandi kohvikutes head ja paremat ning kogeda nooruslikku ja rõõmsat linnatänavat. Lisaks sellele on nädalavahetusel võimalus saada osa ka kunstnik Inessa Saaritsa õiekanade installatsioonist, eakate tangost ja vaimuvõimlemisest. Ürituse ajaks avatakse esmakordselt Viljandis ka tänava spaa, vaimusalong ja lohutuskabinett. Huvitavaid vestlusi pakuvad veidrad viljandlased ja kuulsad luuletajad.

  • Lisainfot Viljandi [eel]arvamusfestivali kohta leiab festivali koduleheküljelt!
Head Uudised GoodNews