1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Näitleja ja kirjamees Martin Algust tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga
Näitleja ja kirjamees Martin Algust tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga

Näitleja ja kirjamees Martin Algust tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga

Martin Algus tunnustamistseremoonial Palamuse rahvamajas Foto: Aivar Kokk
Martin Algus tunnustamistseremoonial Palamuse rahvamajas
Foto: Aivar Kokk

Pühapäeval Palamuse rahvamajas toimunud tseremoonial tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga Jõgevalt võrsunud näitlejat, näitekirjanikku ja stsenaristi Martin Algust.

Tänavusele naljaauhinna laureaadile koguti annetuste teel autasuks 4258 eurot ja 18 senti.

Oskar Lutsu huumoripreemia väljaandmist korraldava mittetulundusühingu Sokuturi esindaja Valdi Reinas märkis, et 17-liikmeline žürii valis Martin Alguse preemia laureaadiks mitmete väärikate  kandidaatide   hulgast peaaegu üksmeelselt. Algusele kingiti tähelepanuväärselt suuremõõtmeline suveniirpostmark, millele on joonistatud pildid Oskar Lutsust ja tänavusest laureaadist ning kirjutatud selleaastane huumoripreemia summa.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi muuseumipedagoog Aili Kalavus viisid läbi traditsioonilise naljaauhinna saaja ristimistseremoonia. Maavanemalt oli kingituseks Lutsu „Kevadest“ tuntud ahjuroop tekstiga „Tõsielu ja huumori segamiseks õiges vahekorras“.

Martin Algus on lõpetanud Viljandi kultuurikolledži, töötanud aastatel 1997-2005 Ugala teatris näitlejana, seejärel reklaaminduse alal ning viimastel aastatel on saanud tuntuks tõlkija, näitekirjaniku ja stsenaristina. Ta on populaarsete teleseriaalide „Ühikarotid“,  „Ment“, „Naabriplika“, „Varjudemaa“  ja „Doktor Silva“ stsenaariumide autor.

„Ma austan kõiki oma seriaalitegelasi ja püüan neid võtta igati tõsiselt. Soovin, et tegelased ei jääks skemaatiliseks, mistõttu lasen neil sageli ka nii-öelda oma elu elada,“ ütles Algus.

„Kirjutamisel ma spetsiaalselt naljategemisele ei mõtle, kuid et loomult olen lõbus inimene, saavad mu lood tihti humoorika varjundi. Tundub, et iseäranis meeldib must huumor,“ lisas ta.

Oskar Lutsu huumoripreemiat hakati välja andma 1987. aastal toonase Kevade kolhoosi ja ajakirja Pikker algatusel. Tänapäeval toetavad preemia väljaandmist paljud eraisikud ja ettevõtted, samuti Eesti Kultuurkapital ja Palamuse vallavalitsus.

„Käesoleval aastal on eriti põhjust rõõmustada selle üle, et Oskar Lutsu huumoripreemia läks esmakordselt Jõgevamaale,“ ütles Jõgeva- ja Tartumaalt Riigikogusse valitud ettevõtja Aivar  Kokk.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews