1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. NÄITUS VILJANDIS! Viljandi Kondase keskuses näeb Mati Küti töid
NÄITUS VILJANDIS! Viljandi Kondase keskuses näeb Mati Küti töid

NÄITUS VILJANDIS! Viljandi Kondase keskuses näeb Mati Küti töid

Viljandi Kondase keskusAnimarežissööri ja kunstnikku Mati Kütti (snd 1947 Tallinnas) on nimetatud Eesti sürrealismi meistriks. Tema animafilmid on sümbolitest täis pikitud, neis eksperimenteeritakse erinevate tehnikatega ja neid iseloomustab unenäolise ja asise maailma sulandumine.

Kondase keskuse näitusel eksponeerib Kütt viimastel aastatel valminud värviküllaseid psühhedeelse mõjuga maale, millega autor vahendab kosmilist teavet. Kunstniku sõnul on näituse pealkirjas esinev universumi kamm omamoodi kosmose korravalvur. Selle piide vahelt jookseb läbi tähesubstants, mis hoo aeglustudes teiseneb paljudeks uuteks paralleelilmadeks.

Mati Küti sõnul on tähtis aeg-ajalt heita mõistus kõrvale ja lasta teistsugustel lainetel enda sisse voolata. Nii on temale oluliseks informatsiooniallikaks unenäod, mille meeldejätmisega ta varmalt tegeleb. Küti jaoks loeb see, et paljud maalid on sündinud suure naudinguga. Mõistusetaguse maailma kujutamisest saadav rõõmu- ja mõnutunne loob kunstiku arvates psühhedeelse seisundi, mille saavutamiseks ei ole vaja ravimeid või muid abivahendeid. Sellist emotsiooni võiksid kogeda ka maalide vaatajad.

Mati Küti näitus “Kammitud Universum” jääb avatuks 10. septembrini. Viljandi munitsipaalmuuseum Kondase keskus (Pikk 8) on suveperioodil avatud igapäevaselt 11–18.

Head Uudised GoodNews