1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Narva kunstiresidentuur toob ühe katuse alla retrovideomängud ja kaasaegse kunsti
Narva kunstiresidentuur toob ühe katuse alla retrovideomängud ja kaasaegse kunsti

Narva kunstiresidentuur toob ühe katuse alla retrovideomängud ja kaasaegse kunsti

15. jaanuaril avatakse Narva kunstiresidentuuris “VGA” („Video Games and Arts”), mille raames korraldatakse tihe töötubade- ja kohtumisteprogramm.

Videomängude mitmekesist maailma esitab Baltimaade esimene interaktiivne videomängude muuseum Lvl Up, mille 2018. aastal asutasid Tallinnas entusiastid Andrejs Rusinovskis ja Camille Laurell. Narva tuuakse kuldne klassika: Nintendo, Sega ja Sony Playstationi konsoolid.

„Soovime, et igas vanuses külastajad saaksid mõnusalt aega veeta, nii et haruldasi esemeid on vähe — enamasti on eksponaadid, mis pakuvad huvi kõigile,” ütleb Rusinovskis. „Vanemad inimesed sukelduvad oma lapsepõlve: “Battle City”, “Contra”, Mario. Noorte jaoks on meil olemas “Guitar Hero” plastikkitarrid ja trumm. Lapsi kindlasti rõõmustab Kinect. Kõik need asjad on suhteliselt uued, aga ikkagi: Kinekt ilmus 2010. aastal ehk siis 11 aastat tagasi, esimesed “Hero” mängud loodi aastal 2007 ehk ka see on juba ajalugu.”

Seda väljapanekut toetab ja aitab mõtestada kaasaegse kunsti näitus “Näotus”, kuhu on jõudnud töid Moskvast Tartuni. Mõned neist on sündinud käesoleval aastal ja ka selle näituse jaoks. Mõned märgilised tööd on aga üle-eelmisest kümnendist: väljapanekul saab teada, kuidas Anna Škodenko leiutas kogemata retina-ekraani kümme aastat enne Steve Jobsi ning kuidas tabas Mihkel Kleis 2010ndate ja 2020ndate vahetumist. Näitusel löövad kaasa veel Oleg Frolov (RU), Aleksei Gordin, Henri Hütt, Danel Kahar, Raul Keller, Kaspar P Loit ja Denisa Stefanigova (CZ).

„Visuaalselt ja vormiliselt on videomängud teinud aastakümnetega tohutu hüppe nii kultuurilises kui tööstuslikus plaanis. Ometi on jäänud nende sisu suures osas samaks,” räägib kunstinäituse kuraator Juhan Soomets. „Isiku eskapism ja samastumine kunagi vilkuval telekaekraanil paari piksli suurusesse mehikesega on asendunud infomahuka ja ülikeeruka protsessiga siledal ekraanil. Samas inimese põhivajadus identiteedimängude järele on järjest kasvav ja ekraani jälgimise naudingud tunduvad olevat piiritud.”

Näitused on avatud 10. aprillini. Projekt toimub koostöös Briti Nõukoguga programmi “People to People Cultural Engagement” raames.

Head Uudised GoodNews