1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Narva Linnuses algab kammerkontsertide uus hooaeg
Narva Linnuses algab kammerkontsertide uus hooaeg

Narva Linnuses algab kammerkontsertide uus hooaeg

Reedel, 28. jaanuaril algab Narva Linnuses kammerkontsertide sarja uus hooaeg, mis toob ajaloolisesse hoonesse nii barokki kui ka Eesti kaasaegset muusikat. Sarjas astuvad üles Johanna Randvere, duo Lisanne Rull ja Tuule-Helin Krigul, trio Mari Poll-Novakovic, Henry-David Varema ja Mihkel Poll, Läti-Itaalia barokkansambel „Neymann“ ning Eesti-Rootsi duo Marju Riisikamp ja Rebecka Karlsson.

Tuule-Helin Krigul. Foto: Narva Linnus

„Ajastutruu muusika kõrval esitavad tippinterpreedid ka Eesti kaasaegsete heliloojate Erkki-Sven Tüüri ja Ester Mägi loomingut. Kuulda saab klaveri, viiuli, tšello, flöödi, harfi, klavessiini, oreli, archlute, dulciani, barokktšello ning selle eelkäijal viola da gambal mängitud muusikat,“ ütles kontserdisarja kunstiline juht Julia Savitskaja.

Savitskaja sõnul jätkub mullu Narva Linnuses kammerkontsertide korraldamise traditsioon ka käesoleval aastal. „Kohapeal on olemas väga hea akustikaga ja põneva interjööriga saalid. Sel aastal laiendame kammerkontsertide sarja kava linnuse kahte saali, et kutsuda kord kuus muusikasõbrad muuseumisse ja siinsesse miljöösse sobivat muusikat nautima,“ lisas ta.

Lisanne Rull. Foto Narva Linnus

Esimene kontsert kammerkontsertide sarjas toimub reedel, 28. jaanuaril kell 19 Narva Linnuse Reconditoriumi saalis. Solistina astub üles Johanna Randvere, esitades viola da gambal barokkheliloojate Tobias Hume’i, Marin Marais’, Jean de Sainte-Colombe jt loomingut. Randvere on Eesti noorema põlvkonna aktiivsemaid ja kirglikumaid barokkmuusikuid, teda paelub eriti prantsuse barokkstiil, selle elegants, kirg, tundlikkus ja peen väljenduslaad.

Sari jätkub 25. veebruaril kontserdiga „Laulan üle merede“, kus esinevad Lisanne Rull harfil ja Tuule Helin Krigul flöödil. Kavas on Hindemithi, Mozarti, Piazolla, Erkki-Sven Tüüri jt looming. Lisanne Rull on Tallinna Muusikakeskkooli 12. klassi õpilane ja Tuule-Helin Krigul hiljuti sama kooli lõpetanud. Mõlemad noored interpreedid on pälvinud kõrgeid kohti rahvusvahelistel konkurssidel.

Johanna Randvere. Foto: Narva Linnus

11. märtsil toimub kontsert „Kevad“, kus trio Mari Poll-Novakovic viiulil, Henry-David Varema tšellol ja Mihkel Poll klaveril esitavad Ester Mägi, Arno Babadžanjan ja Ludwig van Beethoveni muusikat. Trio on tegev alates 2013. aastast, kõik selle liikmed on rahvusvahelise haardega interpreedid ning hinnatud pedagoogid. 2021. aasta sügisel andsid nad välja Eesti heliloojate klaveritriode albumi, mille esitluskontserdid toimusid muuhulgas Berliini Konzerthausis ja Hamburgi Elbphilharmonies.

29. aprillil esineb Narva linnuses Läti-Itaalia ansambel „Neymann“, kes kasutab oma kontsertidel mitmesuguseid ajaloolisi muusikainstrumente: barokkviiul, barokkfagott, dulcian, archlute, viola da gamba, klavessiin ja orel. Kontserdi pealkiri „Dulcian“ viitab ühele kasutatavale instrumendile, barokkfagoti eelkäijale, millel oli juba tollal kammermuusika koosseisudes kindel kohta. Kontserdikava otsib sidemeid 17. sajandi Itaalia ja Saksa muusika vahel ning tutvustab varajast barokkmuusikat. Ansambli liikmed täiendavad reagulaarselt oma oskusi ja teadmisi barokkmuusika alal, muuhulgas Viinis, Pariisis ja Itaalias Vincenzas.

Rebecka Karlsson ja Marju Riisikamp. Foto: Narva Linnus

Sarja lõpetab 13. mail kontsert Eesti-Rootsi duo Marju Kasekampi orelil ja Rebecka Karlssoni barokkviiulil. Kontserdil, mis kannab pealkirja „Kolm muusikalist hiiglast“, kõlab Frescobaldi, Bachi, Schmelzeri jt looming. Mõlemad duo liikmed on vabakutselised muusikud, kes teevad koostööd erinevate kollektiividega. Muuhulgas mängib Rebecka Karlsson regulaarselt Drottningholmi Teatri orkestris ning Põhjamaade Kammerorkestris ning Marju Riisikamp on Türi Püha Martini kiriku organist.

Ansambel Neymann. Foto: Narva Linnus

Seoses riigi piirangutega, sissepääs muuseumisse ja kontsertidele ainult kehtivate COVID-tervisetõendi alusel. Piletid on müügil Piletilevis ja 30 minutit enne algust kohapeal. Koolilastele ja erivajadustega inimestele sissepääs on tasuta!

 

Head Uudised GoodNews