1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. NATO idatiiva välisministrid arutasid Tallinnas Euroopa julgeolekut
NATO idatiiva välisministrid arutasid Tallinnas Euroopa julgeolekut

NATO idatiiva välisministrid arutasid Tallinnas Euroopa julgeolekut

Välisminister Eva-Maria Liimets võõrustas 27. oktoobril Tallinnas Bukarest 9 koostööplatvormi (B9) ehk NATO idatiiva välisministreid, kellega keskenduti Euro-Atlandi piirkonna julgeolekuolukorrale, hiljutise NATO tippkohtumise otsuste rakendamisele ja alliansi järgmise strateegilise kontseptsiooni ettevalmistustele.

Kohtumisel käsitleti novembri lõpus Riias toimuvat NATO välisministrite kohtumist ja järgmisel suvel Madridis toimuvat tippkohtumist. „Seisame liitlastena silmitsi paljude harjunud, aga ka enneolematute ohtudega, millega peame suutma piisavalt hästi kohaneda. NATO tippkohtumiseks valmiv uus strateegiline kontseptsioon annab alliansile ajakohased strateegilised suunised mitmetes uutes ja meie kõigi liitlaste julgeolekut puudutavates üleilmsetes küsimustes, kuid see keskendub endiselt peamiselt Euro-Atlandi piirkonnale. Lisaks on meie regiooni riikide jaoks väga olulised väljakutsed seotud harjumuspäraselt ka usutava heidutuse, oma kaitsevõime tugevdamise ja kollektiivkaitse tõhustamisega,“ ütles välisminister Liimets.

NATO uue strateegilise kontseptsiooni suuniste puhul rõhutasid välisministrid, et koos kollektiivkaitse tugevdamisega tuleb NATO-l geopoliitiliste arengutega kaasas käimiseks iseenesestmõistetavalt järjest rohkem kohaneda ka uute küsimustega, mis puudutavad Hiinat, uusi tehnoloogiaid, küber- ja hübriidvaldkonda ning kliimamuutuste mõju julgeolekule. Uutest tehnoloogiatest, millest tulenevad väljakutsed on NATO uus tegevussuund, rääkis välisministritele kosmose- ja kaitsetehnoloogia professor Mart Noorma, kes on NATO murranguliste tehnoloogiate nõuandegrupi liige.

Kohtumisel väljendasid ministrid solidaarsust Leedu, Läti ja Poolaga seoses Valgevenest lähtuva riiklikult korraldatud hübriidkriisiga ning arutasid NATO-le väga edukat avatud uste poliitikat laienemisel.

2015. aastal alguse saanud Bukarest 9 koostööplatvormi eesmärk on üheksa liitlase – Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Tšehhi ja Ungari – ühiste julgeolekuhuvide arutamine ja mitteametlik konsulteerimine. Kohtumistele on tavapäraselt kaasatud ka USA ja NATO esindajad.

Head Uudised GoodNews