1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. NATO PA võttis vastu ühisdeklaratsiooni alliansi ühtsusest ja usaldusväärsusest
NATO PA võttis vastu ühisdeklaratsiooni alliansi ühtsusest ja usaldusväärsusest

NATO PA võttis vastu ühisdeklaratsiooni alliansi ühtsusest ja usaldusväärsusest

Foto: Pixabay

Riigikogu NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsioon osales täna lõppenud assamblee kevadistungjärgul Varssavis, kus päevakorra viimase punktina võeti vastu ühisdeklaratsiooni alliansi ühtsusest ja usaldusväärsusest.

Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson nentis, et alaline komitee näitas harvanähtavat, aga väga olulist üksmeelt selle osas, et Venemaa rikub pidevalt rahvusvahelises süsteemis kehtestatud reegleid ja kujutab endast ohtu kogu alliansi jaoks.

Mihkelson nentis, et kaitsekulutuste tõstmine oli ainus teema, mille puhul tekkis NATO delegatsioonide juhtide vahel veidi teravam debatt. „Võrdsema kohustuste jagamise ja transatlantiliste suhete seisukohalt on väga oluline, et deklaratsioon sisaldab viidet vajadusele astuda reaalseid samme kaitsekulutuste tõstmiseni kahe protsendini SKP-st, mitte vaid selle poole püüelda,“ ütles Mihkelson. „Sellel on märgiline tähendus, sõnastuse pehmendamine oleks NATO PA jaoks tähendanud sammu tagasi.“

Ühisdeklaratsioonis käsitletakse veel Põhja-Atlandi lepingu Artiklile 5 pühendumist, heidutuse tugevdamist, võitlust terrorismi vastu, NATO-ELi koostööd, alliansi moderniseerimist, avatud uste poliitikat ning NATO lähemale toomist oma kodanikele. NATO PA president Paolo Alli esitleb ühisdeklaratsiooni eelseisval NATO tippkohtumisel Brüsselis 11.-12. juulil. Alliansi ühtsust ja usaldusväärsust kinnitava deklaratsiooni tekst kinnitas assamblee juhtorgani alaline komitee.

Täna toimunud plenaaristungil esinesid lisaks Poola parlamendi alam- ja ülemkoja spiikritele Poola president Andrej Duda ja peaminister Mateusz Morawiecki. Samuti toimus traditsiooniline mõttevahetus NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. Stoltenbergi sõnul on Brüsselis toimuva NATO tippkohtumise üks peaküsimusi lahenduste leidmine vägede kiireks juurdetoomiseks vajaduse korral. Peasekretäri sõnul on selle võimekuse arendamisel oluline roll NATO heidutuse tugevdamises alliansi idatiival.

NATO PA komiteede istungitega laupäeval alanud kevadistungjärgul esitleti raporteid aktuaalsetel teemadel, sealhulgas NATO heidutusest alliansi idatiival. Eesti delegatsiooni asejuht Ants Laaneots pidas oluliseks kaitse- ja julgeolekukomitee istungil saadud sõnumeid Poola kaitseministrilt Antoni Macierewiczilt ja Poola sõjaväe juhtidelt seoses riigi sammudega oma maa-, õhu- ja merevägede tugevdamisest ning kaitsekulutuste suurendamisest. Heaks näiteks on tema arvates ka Poolas viibivate liitlasvägede arvukuse suurendamine Suwalki piirkonnas.

Laaneots ütles, et tema vestlused Poola sõjaväe juhtidega toimusid väga üksmeelses ja mõistvas õhkkonnas ning lisas, et Poola võtab oma rolli NATO idatiiva julgeolekusse panustamisse väga tõsiselt. „See on oluline ka Eesti jaoks ja väga hea näide sellest, NATO Euroopa liitlased peavad ise astuma samme oma julgeoleku tagamiseks ja alles pärast seda lootma alliansi abile,“ ütles Laaneots.

„See on oluline ka Eesti jaoks ja väga hea näide sellest, NATO Euroopa liitlased peavad ise astuma samme oma julgeoleku tagamiseks ja alles pärast seda lootma alliansi abile“ – Ants Laaneots

Varssavis toimunud NATO PA kevadistungjärgul kuulusid Eesti delegatsiooni ka Oudekki Loone ja Hannes Hanso. NATO PA aastaistung toimub novembris Halifaxis Kanadas.

Head Uudised GoodNews