1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Nõmmele rajati esmakordselt kaks kogukonnaaeda
Nõmmele rajati esmakordselt kaks kogukonnaaeda

Nõmmele rajati esmakordselt kaks kogukonnaaeda

Vaatamata mõningatele ettenägematutele probleemidele alustas juuli teisel poolel Nõmmel kogukonnaaed Pääskülas Liipri tänava ääres.

Koostöös Nõmme linnaosa valitsusega valiti asukohana raudteeäärne roheala, kohe olemasoleva mänguväljaku läheduses. Tegemist on aastase pilootprojektiga, kus maad kaevama ei pidanud, kõik kasvab puidust kastikestes. Samuti on olemas paak kastmisvee tarbeks.

„Aias nokitsemine on ühtemoodi hariv ja põnev nii suurtele kui ka väikestele. Samuti on aias taimedega toimetamine vägagi teraapiline tegevus, mis kõigele lisaks annab võimaluse ka imetleda tärkavat loodust meie ümber,“ ütleb Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis. „Koht kogukonnaaiaks sai valitud selliselt, et kui soovijaid leidub, oleks võimalik järgmisel suvel aiapidamisega laieneda ja ma usun, et kogukonnaaed laieneb.“

Kogukonnaaiad on hariv ja lõbus võimalus õpetada kogukonnaliikmeid loodust hoidma ja selle eest hoolitsema. Nõmme teine kogukonnaaed rajati Pääsküla noortekeskuse esisele platsile. Asjaosaliste sõnul on see neile uus ja huvitav kogemus.

„Rajasime Pääsküla noortekeskuse ette aiakese, et koos noorte ja kogukonna liikmetega proovida, kuidas kogukonnaaed vastu võetakse ja kas noored on huvitatud taimede kasvatamisest ja leiavad aega nende eest hoolitsemiseks. Kindlasti saame järgmisel kevadel oma kogemusi ära kasutada ja teha aias muudatusi. Meil on ka soov suurendada kogukonna teadlikkust ja osavõttu aiatööst,“ rääkis Nõmme Vaba Aja Keskuse vastutav noorsootöötaja Kristiina Jürman.

Noortekeskuse aiatöödel lõid kaasa nii noored kui ka ümberkaudsed naabrid. Murekohti eestvedajate sõnul õnneks polnud. Kõige suurem katsumus oli pinnase ettevalmistamine, et kasvuhoonet ja peenrakaste rajada. Noortekeskuse aias kasvavad tomatid, kurgid, arbuusid, suvikõrvitsad, tšilli, paprika, saialilled ja veel palju muud.

„Kuna suvi oli soe, siis hetkel on saak hoogsalt valmimas ja igapäevaselt saame noortega omakasvatatud taimede saadusi korjata ja süüa. Tore on näha, et noortele rohenäppude pakub kogukonnaaed huvi ja nad soovivad sinna panustada. Kindlasti jätkame selle projektiga ka tuleval aastal,“ rõõmustas Jürman.

Head Uudised GoodNews