1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Noor Eesti dirigent avas Hiinas esimese poistekoorikooli 
Noor Eesti dirigent avas Hiinas esimese poistekoorikooli 

Noor Eesti dirigent avas Hiinas esimese poistekoorikooli 

2017. aasta veebruarist alustas Zheijiang provintsi pealinnas, Hangzhous, noore Eesti dirigendi Sander Tamme juhtimisel tegevust ainulaadne poistekoorikool The Hangzhou Boys’ Choir School. Koorikooli eesmärk on pakkuda võrdväärset kultuurielamust maailmas tuntud poistekooride kõrval. 5 kuud kestnud vastuvõtukatsete tulemusel valiti 5240 kandidaadi hulgast välja 30 kohalikku muusikatalenti. Lauljate õpinguid rahastavad täies ulatuses Hiina ja Briti investorid.

“Hiina ei olnud minu esimene sihtpunk. Londonis elades ja juhuslikult Briti kooriühingu kodulehte külastades, leidsin töökuulutuse Hangzhousse. Täna olen Hiinas elanud pea 2 aastat. Esimene aasta oli täis erinevaid katsumusi nii mulle kui ka Hangzhou elanikele, sest minu tööleasumise aeg seal langes kokku G20 tippkohtumise ettevalmistusega, mistõttu toimusid linnas mastaapsed ja eluolu tugevalt mõjutavad ümberkorraldused. Positiivsed ja negatiivsed üllatused olid igapäeva lahutamatuteks osadeks. Aga kuna olen alati väljakutseid armastanud, siis pakkus see mulle rohkem põnevust kui peavalu. Ei olnud harvad need juhused, kus 2-tunnise etteteatamisega oli vaja 3000 pealise auditooriumi ette minna ja tutvustada Lääne koorimuusikat, teha avatud kooriproovi, koolitada meie provintsi koorijuhte või võõrustada ootamatuid külalisi üle maailma. Olles millegi uue, innovaatilise ja veel välja kujuneva organisatsiooni eesotsas, on mulle seatud kõrged ootused. Seda nii õppekvaliteedi, tasuvuse kui ka kuvandi osas. Täna on meil arenguperspektiiviks siseneda Hiina börsile 2019 aastal” lausub Sander Tamm.

Õpilased vanuses 9-11 õpivad Londonis asuva The Westminster Abbey Boys’ Choir School õppekava järgi: muusikateooria tundide ja kooriproovide kõrval on oluline roll instrumendi õppel, näitlemisel ja muidugi inglise keelel. Muusikakeskne õpe ei jäta kõrvale ka akadeemilist haridust ning vabaajategevusi, milleks Hangzhou pakub võrratuid võimalusi. Aastas üle saja miljoni turisti, ning eelmisel suvel ka G20 tippkohtumist võõrustanud Hangzhou, on Zheijiangi provintsiülikooli koduks. Siinses ülikoolilinnas asub ka maailma suurim muusikakõrgkool, mis pakub koostöövõimalusi noorte lauljate ja professionaalide vahel.

“Sander Tamm on spetsialist, kelle sarnast oleme otsinud aastaid: innovaatiline, teadmishimuline, ideederohke. Tal on väga peen tunnetus, eeskujulik tööeetika ning strateegilise planeerimise oskus. Hiinas veedetud aja jooksul on Sander tõusnud enim nõutud dirigendiks Hangzhous. Me loodame ühises koostöös jätkata veel palju aastaid” lausub kooli investor, Dr. Ho.

“Üheskoos oma nõustaja Millan Sachania’ga (MA Cantab, MPhil, PhD, FRSA), fantastiliste kolleegidega, motiveeritud lapsevanematega ja hoolikalt valitud lauljatega, suudame kindlasti Hangzhou linnale olla väärikas esinduskollektiiv nii provintsis, Hiinas kui ka maailmas. Hetkel käivad läbirääkimised internetikaubamaja Alibaba rahastusel 2018 aastal valmiva Zheijiang Ziabaihua Yue uue ooperiteatri avakontserdi osas. Lisaks mitmed põnevad projektid koostöös Prantsuse lavastaja Florence Matoga (LAMDA).
Ma olen ääretult liigutatud, et mul on tekkinud kaasamõtlejaid, kellega üheskoos midagi erakordset ellu kutsuda. Erinevaid läbirääkimisi on ju alati soolas, aga kui mõni neist lõpuks õnnestub, olen äraütlemata õnnelik,” sõnab Tamm.

Head Uudised GoodNews