1. Avaleht
  2. Arvamusfestival
  3. Noored algatasid Arvamusfestivalil sotsiaalkampaania #muleiolesuva
Noored algatasid Arvamusfestivalil sotsiaalkampaania #muleiolesuva

Noored algatasid Arvamusfestivalil sotsiaalkampaania #muleiolesuva

Eile panid tudengiprojekti Solaride noored Arvamusfestivalil osalejad peeglisse vaatama ja üles märkima ühiskondlike teemasid, mis neile enim korda lähevad ning mõtlema, mis on esimene samm, mida nemad saavad selle lahendamiseks ära teha.

Solaride’i juhi Kristel Leifi sõnul on #muleiolesuva kampaania eesmärk suunata tähelepanu valdkondadele ja tegevustele, kus on vajakajäämisi, kuid ka sellele, et iga inimene mõtleks ja astuks ise esimese sammu lahenduse leidmiseks. “2013. aastast on Paides käidud arvamust avaldamas
– on viimane aeg, et arvamuse avaldamisele järgneks ka tegevus: kuidas me saame arutelude teemad ja murekohad lahendada,” rõhutas Leif.

Ta nentis, et peegliaktsiooni käigus joonistub selgelt välja näiteks inimeste mure meie looduskeskkonna tuleviku pärast. “Kliimamuutused on üle maailma muutunud järjest nähtavamaks ning tekitavad eriti noorte seas palju muret. Tänu sellele on tõusnud ka inimeste teadlikkus sellest,
mida saaksime tuleviku kindlustamiseks teha teisiti – näiteks transpordis taastuvenergia kasutamine, mille osas Eestil võrreldes teiste Euroopa riikidega veel üksjagu arenguruumi on,” sõnas Leif ja tõi esile, et selle murekoha lahendamiseks on Solaride alustanud Eesti esimese
päikeseenergia jõul sõitva auto ehitamist, et seeläbi arendada Eesti taastuvenergia sektorit, ühendada teadus-ja haridustegevus praktilise väljundiga ja aidata kaasa innovatsiooni loomisele.

Solaride projektis osaleva tudengi Kristiina Laipalu sõnul on peegliaktsioon konkreetne näide sellest, kui väga inimestele nende ümber toimuv tegelikult korda läheb. “Juba esimeste tundidega on üleskutse hoogsalt levinud ja palju mõtteainet tekitanud ning Arvamusfestivali peegel täitub kiirelt teemadega, mis täna nii nooremaid kui ka vanemaid inimesi puudutavad. Esimene samm iga inimese südameteema lahendamiseks on sellest rääkimine, et leida mõttekaaslasi, kellega lahendusi otsid,” sõnas Laipalu.

Esimesel päeval on peeglil kõige enam muret tuntud keskkonna, hariduse, majandusliku edu ja stabiilsuse, laste ja ühiskondliku jätkusuutlikkuse pärast.

“Kes Arvamusfestivalil osaleda ei saa, neid kutsume kaasa rääkima sotsiaalmeedias: et tuua inimeste mõtted ühe katuse alla kokku, palume kasutada teemaviidet #muleiolesuva ning lisada sellele, koos oma esimese sammuga probleemi lahendamiseks, just see ühiskondlik teema või probleem, mis kõige enam kõnetab,” kutsus Solaride’i tegevjuht Kristel Leif eestlasi üles oma suhtumist näitama.

Solaride on mittetulunduslik projekt, mille käigus Eesti ülikoolide tudengid koos inseneeria- ja tehnikavaldkonna mentoritega ehitavad päikeseenergial töötavat autot, et võtta Austraalias  Bridgestone World Solar Challenge 2021 võistlusel mõõtu maailma tippülikoolidega. Ligi 95 kilomeetrit tunnis sõitev auto töötab 2.4kW päikesepaneeli jõul, mis on võrdne umbes kahe veekeedukannu poolt kasutatava energiaga. Võistlusel osalev auto on neljakohaline ning peab olema sobilik ka näiteks Eesti tänavatel sõitmiseks.

Projekti eesmärk on anda teadus- ja haridustegevusele praktiline väljund ja luua Eestis taastuvenergia sektoris innovatsiooni. Kogenud mentorite abil saavad loodusteaduste, inseneeria, aga ka majandus- ja ühiskonnateaduste tudengid praktilise kogemuse, kuidas enda teadmised ellu rakendada. Solaridele saab hoogu anda Hooandja lehel. Arvamusfestivalil saab noortega ühiskondlikel teemadel kaasa mõelda laupäeva õhtuni, et siis sotsiaalmeedias diskussiooni jätkata.

Head Uudised GoodNews