1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Noored on senisest enam valmis osalema kaitsetegevustes
Noored on senisest enam valmis osalema kaitsetegevustes

Noored on senisest enam valmis osalema kaitsetegevustes

Riigikaitse avaliku arvamuse uuringu kohaselt toetab 79 protsenti Eesti elanikest elukutselistest kaitseväelastest ning reservväest koosnevat riigikaitse mudelit. Jätkuvalt püsib kõrge toetus ajateenistusele, mida peab vajalikuks 90 protsenti vastanutest.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul on Eesti elanike kaitsetahe kõrge – 77 protsenti elanikest arvab, et Eestil tuleb rünnaku puhul osutada relvastatud vastupanu. „Enam kui pooled Eesti elanikest on valmis ka ise kallaletungi korral riiki kaitsma,“ sõnas Laanet.

Ta lisas, et keskkoolieas noorte seas on kasvanud valmisolek osaleda kaitsetegevuses 63 protsendini, kui aasta tagasi oli see vaid 54 protsenti. „Seejuures on märkimisväärne, et  keskharidust andvate koolide õppeprogrammides  peab riigikaitseõpetust  vajalikuks 81 protsenti elanikest. Need numbrid annavad kinnituse, et riigikaitseõpetuse programmiga tuleb tugevalt edasi liikuda,“ lausus Laanet.

Eesti elanike hinnangul tagavad jätkuvalt meie julgeoleku NATO-sse kuulumine, elanike kaitsetahe ja Eesti iseseisva kaitsevõime arendamine.

„NATO rolli Eesti julgeoleku tagamisel peetakse järjekindlalt oluliseks – viiskümmend kaks protsenti arvab, et konflikti puhkedes osutaks NATO otsest sõjalist abi ning nelikümmend viis protsenti usub, et NATO liikmeks olek hoiab ära sõjalise konflikti,“ ütles Laanet.

Eesti elanikud hindavad liitlaste panust julgeoleku tagamisel Eestis ning Eesti kaitseväelaste teenimist julgeoleku stabiliseerimiseks välismissioonidel.
Liitlaste kohalolekut Eestis toetab seitsekümmend viis protsenti küsitletuist ning üle kuuekümne viie protsendi usub, et see on muutnud Eesti turvalisemaks.

„Kaks kolmandikku elanikkonnast toetab Eesti osalemist sõjalistel operatsioonidel, sest sealt saavad meie sõdurid vajaliku lahingukogemuse ning see tagab võimaliku ohu korral Eestile NATO toetuse ja kaitseb kriisipiirkonna elanikke,“ märkis Laanet.

Kaitseminister Laaneti sõnul on aastate jooksul kasvanud ühiskonna toetus naiste osalemisele riigikaitses. „Juba kolmandat aastat kiidab ligi 80 protsenti elanikest heaks naiste võimaluse soovi korral ajateenistust läbida,“ märkis ta.

Head Uudised GoodNews