1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Noored saavad koolidele mõeldud õppevahendi abil lisateavet ELi demokraatia kujundamise kohta
Noored saavad koolidele mõeldud õppevahendi abil lisateavet ELi demokraatia kujundamise kohta

Noored saavad koolidele mõeldud õppevahendi abil lisateavet ELi demokraatia kujundamise kohta

Noored kogu Euroopast saavad õppida Euroopa Liitu kujundama tänu koolidele mõeldud õppevahendile „Demokraatia toimimine ELis – avalda arvamust Euroopa kodanikualgatuse kaudu”, mis käivitati 8. juunil 2023.

Õppevahend on loodud selleks, et aidata keskkooliõpilastel mõista piiriülese koostöö eeliseid ja potentsiaalselt käivitada oma algatusi demokraatliku protsessi kujundamiseks kogu Euroopa Liidus. Alates 2012. aastast on registreeritud 101 Euroopa kodanike algatust poliitikavaldkondades alates keskkonnast, põllumajandusest, loomade heaolust ja tarbijakaitsest ning lõpetades sotsiaalsete ja põhiõigustega.

Õpilaste kaasamine

Koolidele mõeldud interaktiivne Euroopa kodanikualgatuse õppevahendi eesmärgiks on anda keskkooliõpilastele teadmisi ja oskusi, mis võimaldavad neil saada aktiivsemateks ning kaasatumateks ELi kodanikeks. Õppevahend koosneb neljast temaatilisest osast, mis liiguvad Euroopa Liitu käsitlevast üldisest teabest Euroopa kodanikualgatusega seotud konkreetsele teabele ja tegevusele.

Euroopa kodanikualgatuse Eesti saadik Karl-Hendrik Pallo rõhutab, et “Euroopa kodanikualgatus ise on märkimisväärne mehhanism Euroopa Liidu poliitikasse otsesekkumiseks ja me loodame, et sellest üha enam informeeritud noored toovad ka oma väärt ideed ja hääle Euroopasse ning aitavad liitu koostöiselt edasi viia.”

Euroopa kodanikualgatuse õppevahend on saadaval kõigis ametlikes ELi keeltes. See hõlmab interaktiivset rühmatööd ja projektitööd.

Kes saab algatuse käivitada?

Õppevahend „Demokraatia toimimine ELis” toob esile, kuidas Euroopa kodanikud saavad üksteisega koostööd teha, et oma hääl kuuldavaks teha. Euroopa kodanikualgatusi võib käivitada korraldajate rühm vähemalt seitsmest liikmesriigist. Euroopa Komisjon kontrollib kõigepealt algatuse õiguslikku teostatavust, enne kui lubab korraldajatel allkirju koguma hakata. Kui riigiasutused on kogunud ja kinnitanud miljon allkirja, võtab volinike kolleegium vastu ametliku vastuse algatusele, otsustades, milliseid meetmeid võtta või mitte ning miks.

Euroopa kodanikualgatus Eestis

Rohkem kui 900 kodanikuorganisatsiooni, millest kaheksa olid Eesti organisatsioonid, on algatanud 101 Euroopa kodanikualgatust. Kogu EL-is on kogutud üle 18 miljoni algatusi toetava allkirja, millest umbes 20 000 allkirja koguti Eestist.

Euroopa kodanikualgatuse 100. algatus

2023. aasta aprillis registreeriti 100. kodanikualgatus. 30. mail toetust koguma hakanud algatuse nimetus on „Kõigi Euroopa pealinnade ja inimeste ühendamine kiirrongivõrgu kaudu”. See liitub kaheksa teise algatusega, mis praegu allkirju koguvad. Kuna uusi kodanikualgatusi esitatakse ja registreeritakse pidevalt, registreeriti 31. mail 101. algatus.

Edukaim algatus: “Päästkem mesilased ja põllumajandustootjad!”

Pärast enam kui miljoni kinnitatud allkirja kogumist on algatus “Päästkem mesilased ja põllumajandustootjad! Keskkonna puhtuse huvides muudame põllumajanduse mesilassõbralikumaks” saanud hiljuti positiivse jätku Euroopa Komisjonilt.

Antud Euroopa kodanikualgatus kutsus üles:

  • lõpetama sünteetiliste pestitsiidide kasutamise 2035. aastaks
  • taastama põllumajanduse bioloogilist mitmekesisust
  • toetama põllumajandustootjaid üleminekul säästvale põllumajandusele

Komisjon tervitas ja tunnustas selle algatuse tähtsust, eelkõige seetõttu, et omavahel seotud kliimamuutuste, saaste ja elurikkuse vähenemise kriisid kujutavad endast üha suuremaid väljakutseid Euroopa põllumajandusele ning toidu kättesaadavusele.

Pärast hoolikat kaalumist leidis komisjon, et olemasolevad õigusaktid hõlmavad paljusid algatuse nõudmisi. Esmatähtis on tagada, et ettepanekud, mille osas Euroopa Parlament ja nõukogu praegu läbi räägivad, võetakse õigeaegselt vastu ja et neid seejärel rakendatakse. Üle miljoni avalduse selle kodanikualgatuse toetuseks on selge märk ja julgustus komisjonile, et ettepanekute suured eesmärgid tuleks säilitada.

Komisjon esitab juulis vastused kahele teisele kodanikualgatusele.

  • Lisateave Euroopa kodanikualgatuse kohta:

    Euroopa kodanikualgatuse kohta lisateabe saamiseks võib kuulata äsja avaldatud osa taskuhäälingust CitizenCentral (saadaval ka Apple Podcastsis, Spotifys, Google Podcastsis ja Soundcloudis).
    Selles osas arutatakse intervjuudes Euroopa Parlamendi liikme, keskkooliõpetaja ja Euroopa Komisjoni liikmega äsja käivitatud Euroopa kodanikualgatuse hariduslikku õppevahendit, mis on välja antud keskkooliõpilastele.
Head Uudised GoodNews