1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. NOORED TEEVAD! Õismäel tehti tänavakunsti
NOORED TEEVAD! Õismäel tehti tänavakunsti

NOORED TEEVAD! Õismäel tehti tänavakunsti

Palliplatsi korrastatud  sein 1Nädalavahetusel toimunud Haabersti Kevade raames sai Haabersti Vene Gümnaasiumi staadioni pallisein uue ilme.

Kogupereürituse Haabersti Kevade üks osa on alati olnud ka noorteala. Sellel aastal võeti noorteala veelgi suuremalt ette. Noorteala tänavakunsti projekt sündis koostöös Haabersti Noortekeskuse tänavakunstiringi juhendaja Kevin Polli ja Tšiilist pärit tänavakunstniku Izak One´ga, kes hetkel resideerub Eestis. Kevin Poll ja Izak One märkasid esmakohtumisel linnaosas jalutades, et koolide palliseinad on täis soditud, kulunud ja viletsad. „Mõtlesime juba siis, et võiks teha koos vähemalt ühe neist seintest korda, miks mitte tulevikus ka kõik,“ sõnas Kevin Poll.

Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgensoni sõnul on kaks noort saanud hakkama suure ja tähelepanuväärse tööga. „Mul on hea meel, et Haabersti Vene Gümnaasium noorte ideega kaasa tuli ja andis loa  legaalselt joonistada ja näidata inimestele, et tänavakunst võib sobida ka linnaruumi. Kuid seda peab siiski praktiseerima selleks ette nähtud kohtades, mitte hoonete ja rajatiste seintel,“ ütles Jürgenson.

Palliplatsi  korrastatud sein 2Töö teostamine võttis noortel aega kaks ja pool päeva.  Samal ajal kui Izak joonistas, tegi Kevin Poll Haabersti noortele sealsamas palliseina juures stencilkunsti töötuba, vestles noortega tänavakunsti ajaloost ning rääkides ja seletades legaalse tänavakunsti võimalustest, kutsudes noori Haabersti noortekeskuse tänavakunstiringi.

Haabersti Kevade noortealal toimus noortele veel mitmeid teisigi põnevaid tegevusi: viidi läbi õhupallifiguuride ja stencilkunsti töötubasid, tehti näomaalinguid ning topsigrafitit.  Üles astusid mitmed esinejad ning lastele oli väljas batuut.

Haabersti Kevade noorteala tegevused on osa Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse projektist “Riskilaste toetusprogrammi rakendamine läbi noortekeskuste“, mis on rahastatud Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) toetuste programmi „Riskilapsed ja –noored“ taotlusvoorust „Noorte- ja noorsootööorganisatsioonide võime kaasata riskilapsi ja noori on paranenud“. Programmi viivad üheskoos ellu Haridus- ja Teadusministeerium, Justiitsministeerium ja Sotsiaalministeerium. Programmi rakendusüksuseks on Eesti Noorsootöö Keskus.

Lisainfo programmi kodulehelt: www.entk.ee/riskilapsedjanoored/.

Head Uudised GoodNews