1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Noorsooteatri lavale jõuavad ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest
Noorsooteatri lavale jõuavad ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest

Noorsooteatri lavale jõuavad ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest

Eesti Noorsooteatris esietendub 12. novembril Anne Türnpu lavastus „Repan, säh, põll”, mis põhineb Ernst Peterson-Särgava kirjapandud rahvapärimusel Reinuvader Rebasest.

Lavastaja sõnul on ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest omal moel eestlaseks olemise nurgakivid – neid on loetud ja jutustatud meie emadele-isadele, vanaemadele-vanaisadele, vanavanaemadele-vanavanaisadele.

„Oleme Reinuvader Rebase lugusid vestnud, kujutanud, laulnud, tantsinud ja mänginud väga-väga vanast ajast peale,” ütles Anne Türnpu, „ja iga pōlvkond eestlasi on neid lugusid mōistnud omamoodi. Usun, et meie lavastus on tänase põlvkonna nägu.”

Reinuvader Rebase jutud on üsna omanäolised ja isegi pisut metsikud. Lavastusmeeskond on need nalja ja kummastust pakkuvad lood tänapäeva jaoks kinni püüdnud, fantaasiaküllaselt ja laste kujutlusvõimet äratavalt uue põlvkonna jaoks ellu äratanud.

„Kui me tahame, et rahvapärimus kestaks ja jõuaks ka järgmiste põlvkondadeni, siis ei tasu seda vangistada ühte, lugude salvestamise või üleskirjutamise ajahetke,” ütles Anne Türnpu. „Meie lavastuse dramaturgia on sündinud proovides. Selline mänguline tööstiil annab võimaluse tuua lavale tuntud lugude tõlgendusi, mis ajavad naerma, üllatavad ja panevad järele mõtlema.”

Oluline roll lavastuse juures on noorel dramaturgil Roos Lisette Parmasel, kes on pärast iga proovi tekstiraamatut täiendanud ja kohandanud ning kellega koos on lavastaja välja töötanud kohati pöörasena tunduva mänguvõttestiku ja lavastuse stiili.

Lavastuse kunstnik on Arthur Arula, liikumisjuht Ingmar Jõela ja helilooja Sander Mölder. Mängivad Laura Kukk, Katri Pekri, Taavi Tõnisson ja Joosep Uus (külalisena). Ühevaatuseline lavastus sobib kõigile alates 5. eluaastast.

See on Eesti Noorsooteatri 70. hooaja kolmas uuslavastus. Septembris jõudsid lavale A.H. Tammsaare “Poiss ja liblik” (lav. Leino Rei) ja Eugene Ionesco “Ninasarvik” (lav. Sander Pukk). Järgmisena esietenduvad jaanuaris „Sihtisid pole sel sillal” (lav. Mirko Rajas) ja veebruaris “Röövlitütar Ronja” (lav. Taavi Tõnisson).

Head Uudised GoodNews