1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Noorte kunstnike nägemus Balti ketist astub dialoogi vanameistrite dokumentaalfotoga
Noorte kunstnike nägemus Balti ketist astub dialoogi vanameistrite dokumentaalfotoga

Noorte kunstnike nägemus Balti ketist astub dialoogi vanameistrite dokumentaalfotoga

Täna kell 19.30 avatakse Balti keti 35. aastapäeva tähistamiseks Balti jaama Kunstitänaval Sally Stuudio kunstikooli õpilaste näitus “Kett. Balti kett”.

Näitus on osa On the Edge Festi ja Tallinna Kultuuriöö programmist, pakkudes möödujatele minevikku, olevikku ja tulevikku ühendava kunstilise kogemuse. Näituse loomisel osalenud Mirtel Montvila, Karola Raja, Eke Laur Pikkorainen ja Marie Sinivee tutvustavad avamisel oma teoseid lähemalt.

Näitus on osa On the Edge Festi ja Tallinna Kultuuriöö programmist, pakkudes möödujatele minevikku, olevikku ja tulevikku ühendava kunstilise kogemuse.

Ajalooteadlikkuse kasvatamine kunsti kaudu

Osalevad kunstnikud vanuses 15–17 aastat ei olnud sündmuse tunnistajad, kuid nende teosed, mis on peamiselt inspireeritud oma vanemate ja vanavanemate lugudest, toovad esile nende tõlgenduse juhtunust. Isiklikud ja emotsionaalsed lood sätivad fookusesse Balti keti mastaapsuse ja tähtsuse.

Teose loomisel tutvusid noored kunstnikud Balti keti ajaloo ja tähtsusega. Uurimise ja avastamise käigus avardusid nende teadmised mitte ainult sündmuse ajaloolisest kontekstist, vaid ka selle mõjust tänapäeva ühiskonnale. Kunstiloomingu käigus tekkis noortel sügavam arusaam sellest, kui olulist rolli mängis Balti kett Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumisel.

Detail Eke Laur Pikkoraineni tööst

Autoreid ühendab Sally Stuudio kunstikooli kaasaegse kunsti kursusel osalemine. Balti ketiga seob aga stuudiot ühine aegruum. Nimelt algas Sally Stuudio eellugu samuti 1989. aastal, kui Raekoja platsil Matkamajas alustas tööd Annely Kösteri kunstiring, millest 1991. aasta taasiseseisvumise tuhinas sai Sally Stuudio.

Noored kunstnikud ja nende inspiratsiooniallikad

Karola Raja (15) keskendus nõukogudeaegsele tsensuurile ja sini-must-valge värvikombinatsiooni pelgamisele: “Mu vanaisa, kes oli tol ajal sportlane, oli üllatunud, et tema diplom oli just Eesti lipu värvides. Salajane koloriidimäng ja köitev disain muutsid vanaisa võidu tunduvalt tähendusrikkamaks, nii et ta poseeris diplomiga uhkemalt kui kunagi varem. Sellepärast tahtsin just seda hetke jäädvustada”

Marie Sinivee töö Langev punane

See-eest Eke Laur Pikkorainen (17) keskendus kollektiivsele jõule: “Olen kujutanud ketti, mis koosneb kätest. Kett on üldiselt kasutusel, et hoida midagi või kedagi piiratud alal kinni. Selline kord on vägagi vaenulik ja julm, kuid kett, mis on moodustunud inimestest, kes hoiavad kokku, on sellele just vastupidine ja näitab inimeste tahet vabadusele ja ise oma korra loomisele. Selline kett ei teki küll iseenesest. Eestlastele on kombeks tulla kokku vaid siis, kui on leitud ühine vaenlane, kelle vastu võidelda.”

Teosed peegeldavad nii kollektiivset mälu kui ka individuaalseid lugusid, kajastades Balti keti tähtsust nii Eesti kui ka kogu Baltikumi kontekstis.

Külastajatele

Balti jaama Kunstitänaval paiknev väljapanek on tasuta avatud kõigile huvilistele ning pakub ainulaadse võimaluse näha ajaloolist sündmust läbi nende silmade, kes on sündinud küll aastakümneid pärast Balti keti toimumist, kuid suudavad seda oma kunsti kaudu aktuaalsena hoida ja endaga noore inimesena tulevikku kaasa võtta.

Dokumentaalfotofestival On the Edge Fest (tlk ääre peal, piiri peal) toimub juba kolmandat aastat ning keskendub tänavu Balti Keti 35. aastapäeva tähistamisele ja meenutamisele. Festival leiab aset linna eri paigus ning Kunstitänaval on lisaks väljas ka valik ajaloolist dokumentaalfotot toonastelt Baltimaade autoritelt Mati Hiisilt, Alnis Staklelt, Romualdas Požerskiselt ja Vytautas Daraškevičiuselt ning visuaalse jutuvestja Georgs Avetisjans kaasaegne nägemus.

Kultuuriöö raames toimub On the Edge Festi toimumiskohti läbiv eesti- ja inglisekeelne ringkäik:

  • 18.00 Vabamu
  • 18.35 Okapi galerii
  • 19.15 Balti jaama Kunstitänav
  • 19.30 Sally Stuudio õpilaste näituse avamine Balti jaama Kunstitänaval
  • 20.00 Telliskivi Väligalerii
  • 20.30 Balti jaama Kunstitänav
Head Uudised GoodNews