1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Noorte lavastajate tööd jõuavad hindamiseni
Noorte lavastajate tööd jõuavad hindamiseni

Noorte lavastajate tööd jõuavad hindamiseni

Eesti Noorsooteatris 8. jaanuaril esietenduma pidanud EMTA lavakunstikooli lavastajatudengite bakalaureuselavastuse „Kõige all ja kohal on…” esietendus lükkub laiema avalikkuse jaoks aega, mil olud võimaldavad taas etendusi anda. Küll aga tuuakse EMTA lavakunstikooli 30. lennu noorte lavastajate lühilavastuste kassett nädalavahetusel hindamiseks õppejõudude ja kriitikute ette.

„Kuidas armastada, kui me armastame nii erinevalt?” küsivad EMTA lavakunstikooli 30. lennu noored lavastajad oma lühilavastustes noortele ja täiskasvanutele. Neljast muinasjuttude põhjal sündinud lühiloost koosnev kassett on valminud lavastaja-, dramaturgia- ja näitlejatudengite koostöös ning kunstnikena teevad kaasa Eesti Kunstiakadeemia stsenograafiatudengid. Valguskunstnik on Targo Miilimaa Eesti Noorsooteatrist.

„Eesti Noorsooteater on noorte lavajõudude esimesteks ülesastumisteks õige koht,” ütles Eesti Noorsooteatri kunstiline juht Mirko Rajas. „Isegi praegustes tingimustes, kus esietendus edasi lükkub, on teatri jaoks oluline noorte värske energia ja ideede jõudmine meie teatrisse. Noorsooteatri koostöö EMTA lavakunstikooli ja Viljandi kultuuriakadeemia teatritudengitega jätkub hetkeoludele vaatamata.“

Tegemist ei ole üksüheselt muinasjuttudega, sest kursuse juhendaja Lembit Petersoni lähteülesandeks tudengitele oli muinasjutt kui teema: „Muinasjutud pakuvad suurepäraseid võimalusi fantaasia arendamiseks, improvisatsiooniks ja kujundlikuks mänguks. Materjalide valikul oli peamiseks kriteeriumiks, et teemad peavad lavastajaid ja nendega koos loovaid dramaturge ja näitlejaid olulises puudutama,” ütles Peterson.

Puudutavat muinasjutumaterjali tõlgendavad esimest korda laiema publiku ette astuvad lavastajad Margaret Sarv, Kalju Karl Kivi, Erik Richard Salumäe ja Marta Aliide Jakovski.

Margaret Sarve lavastus „Koit ja Hämarik” põhineb ühel eesti tuntumal armastuslool, kus kujutatakse Koitu ja Hämarikku kui inimesi. Lavastuse „Alice” lavastaja ja kunstnik Kalju Karl Kivi on võtnud lavastuse aluseks Lewis Carrolli ning tema muusa Alice Liddelli vahelise suhte, käsitledes reaalsuse ja fiktsiooni vahekorda. „Naljakas aastapäev ehk vaikimise mäng” on Erik Richard Salumäe lavastus, kus otsitakse vastust küsimusele, kuidas ületada uhkus, armastada ja armastust vastu võtta. Kasseti neljas lavastus „Mos-naine ja kakk” põhineb mansi rahva muinasjutul ja lavastajaks on Marta Aliide Jakovski.

Head Uudised GoodNews