1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Notaribüroode avatud uste päev oli edukas
Notaribüroode avatud uste päev oli edukas

Notaribüroode avatud uste päev oli edukas

oigusabi1. novembril toimunud notaribüroode avatud uste päeva raames külastas notareid kokku 742 inimest. Ootuspäraselt jõudis kõige enam inimesi notarile küsimusi esitama Tallinnas, kus aidati 271 inimest, Tartus külastas notareid 88, Saaremaal 65 ja Ida-Virumaal 63 huvilist.

Ülekaalukalt küsiti pärimise nüansside ja testamendi kohta, aga muret tuntakse ka abielu lahutamise ja ühisvara jagamise pärast. Kolmanda teemana oli aktuaalne kinnisvara müümine või ostmine, aga huvi tunti ka näiteks kinkelepingute, korteriühistute probleemide ning äriühingute müümise ja jagamise kohta.

“Nõu küsima tulnud inimeste suur hulk kinnitab, et muresid on eripalgelisi ning juriidilist nõu ei tihata küsima tulla või peljatakse põhjendamatult, et see on kulukas,” võttis avatud uste päeva kokku Notarite Koja esimees Tarvo Puri. “Sageli on notaril inimese suurele probleemile lihtne ja üldse mitte kulukas lahendus. Notariaalse tehingu hinna sisse kuulub alati ka notari poolne nõustamisteenus, seega soovitan enne tähtsa otsuse tegemist kuulata sõbra või sugulase nõuannete kõrval ära ka notari seisukoht, sest asjatundja oskab võimalikke tagajärgi ette näha ning pakkuda objektiivset kõrvalpilku.”

Avatud uste päeva raames üllatati notareid ka ootamatute ja nende pädevusse mittekuuluvate küsimustega. Näiteks tundsid mitmed inimesed huvi maksude optimeerimise vastu.

“Notaritele antud tagasisides palusid külastajad, et avatud uste päev ei jääks ühekordseks aktsiooniks, vaid kujuneks traditsiooniks,” rääkis Puri. “Mitmed huvilised kinnitasid, et said käitumisjuhiseid, mis aitavad võimalikke probleeme ennetada.”

Head Uudised GoodNews