1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. November on Nõmmel punaste lehekottide äraveo kuu
November on Nõmmel punaste lehekottide äraveo kuu

November on Nõmmel punaste lehekottide äraveo kuu

„Selleks, et lehekottide äravedu sujuks tõrgeteta, on vajalik 1. novembriks tõsta kinni seotud kottisuuga punased kotid kinnistu aia taha tänavamaale,“ selgitas Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis.

Alates esmaspäevast, 2. novembrist algab punaste lehekottide äravedu, mis kestab 29. novembrini.

„Vedajal ei ole kohustust erakinnistutele siseneda ning tänavamaale välja panemata kotid võivad seetõttu jääda vedamata. Oluline on mõista, et lehekottide äravedu on küll planeeritud pikemale ajaperioodile, kuid hilinedes kottide aia taha panemisega või kui tõstate neid peale toimunud vedu aia taha, võivad jäävad lehekotid sügisel vedamata,“ selgitas linnaosa vanem Grete Šillis.

Punaste lehekottide äravedu alustatakse suuremate tänavate äärest: Vabaduse pst, Männiku tee, Kadaka pst, Hiiu tn, Valdeku tn, Õie tn ja Pärnu mnt ning seejärel sisekvartalitest.

Neil kinnistutel, kus lehekotid jäävad vedamata sügisel, on võimalik osaleda järgmise aasta kevadel toimuval lehekottide äraveo kampaanias. Registreerida saab sellele 15.03-9.04 ja lehekottide vedu on planeeritud 2021. aastal 26.04-23.05.

Nõmme linnaosavalitsuse algatatud punaste lehekottide kampaanias on tänavu sügisel kaasatud üle 4000 kinnistu. Ära veetakse kampaaniasse registreerunud ning linnaosa valitsuse poolt välja antud punased lehekotid. Kottidesse võis panna aia- ja haljastujäätmeid (taimset kude, rohust, lehtedest ja okastest koosnevat materjali). Kottidesse ei sobi tänavapühkimise jäätmed, lemmikloomade väljaheited, tahked ja vedelad toidujäätmed ning puuoksad. Kokku kogutud jäätmed eraldatakse jäätmejaamas kilekottidest ning aia- ja haljastujäätmetest valmistatakse komposti. Seetõttu on oluline, et kottidesse jõuavad ainult aia- ja haljastujäätmeid. Plastik töödeldakse eraldi ning taaskasutatakse.

Kui haljastujäätmeid tekkib rohkem, kui kümnesse kotti ära mahub, saab neid tasuta jäätmejaama viia. Pääsküla jäätmejaam asub aadressil Raba 40, Rahumäe jäätmejaam aadressil Rahumäe tee 5a. Biolagunevaid aia- ja haljastujäätmeid võetakse jäätmejaamades korraga eraisikutelt tasuta vastu kuus 100-liitrist kotitäit päevas. Lisainfot mõlema jäätmejaama teenuste kohta saab telefonil 529 3020 või koduleheküljelt.

Head Uudised GoodNews