1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. NUKU teatri uuslavastust „Vari” räägib loo mehest, kelle vari hakkab ühel päeval elama iseseisvat elu
NUKU teatri uuslavastust „Vari” räägib loo mehest, kelle vari hakkab ühel päeval elama iseseisvat elu

NUKU teatri uuslavastust „Vari” räägib loo mehest, kelle vari hakkab ühel päeval elama iseseisvat elu

7. oktoobril esietendub NUKU teatris Hans Christian Anderseni muinasjutul põhinev varjuteatrilavastus „Vari”. Lavastust mängitakse kahes keeles: eestikeelseid etendusi annab Leino Rei, venekeelseid Jevgeni Moissejenko.

Leino Rei, kes on ka loo dramatiseerija ja lavastaja, ütleb, et teda paelub Anderseni muinasjuttude kihilisus. „Tema geniaalsus ja universaalsus peitub selles, et lihtsate, lastele mõistetavate lugude sees on peidus midagi, mis on sügavam kui loo esmane tasand,” leiab lavastaja. „Me otsime praegu teatri repertuaari lugusid, mille vorm oleks kooskõlas sisuga, mistõttu tundus antud loo puhul varjuteater ainuõige valikuna. Ja see on tõepoolest mänguline ning saladuslik ühtaegu, suutes toita fantaasiat viisil, mis jätab ka oma mõtetele ruumi,” avab Rei teatrivormi valikut.

„Vari” kuulub Hans Christian Anderseni loomingu vähetuntumasse ossa, filosoofiliste ja müstiliste kunstmuinasjuttude sekka. „Vari” räägib loo õpetatud mehest, kelle vari hakkab ühel päeval elama iseseisvat elu. Mis tagajärjed on aga sellel, et varjul on oma arusaam inimeseks olemisest ja ta tahab valitseda palju rohkemat kui ainult oma endist peremeest? Nendes teemades on peidus vastus küsimusele – miks on inimene inimene.

Tehniliselt on varjuteatrilavastus detailirohke ja täpsust nõudev. Kunstnik Marion Undusk ütleb, et lavastuse jaoks loodud varjunukud on tavapärasest erinevad. „Nukuinsener Mihkel Vooglaid leiutas lavastuse tarbeks mehhanismid, mille abil saab üks ja seesama nukk külge pöörata, erinevaid jäsemeid liigutada ning kummardada. See liikumine on väga sujuv ning nukku on igas asendis võimalik lihtsasti fikseerida, mis annab nukunäitlejale suurema mänguvabaduse kui tavaliste staatiliste varjunukkude puhul,” kirjeldab kunstnik uusi võimalusi.

Lavastuse valguskujunduse lõi Priidu Adlas, heliloojaks on Liina Sumera, dramatiseeringu tõlkis vene keelde Jelena Skulskaja. Lavastus on mõeldud kõigile alates 7. eluaastast, etendused toimuvad NUKU teatri ovaalsaalis. Sügisel toimub kaheksa eestikeelset ja kuus venekeelset etendust.

Head Uudised GoodNews