1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. NUTIKAS TÄNAV! Eesti kõige nutikam tänav asub Tallinnas
NUTIKAS TÄNAV! Eesti kõige nutikam tänav asub Tallinnas

NUTIKAS TÄNAV! Eesti kõige nutikam tänav asub Tallinnas

Nutikas tänavEliko Tehnoloogia Arenduskeskus lõi Eesti kõige nutikama tänava, mis mõõdab müra ja hoiatab musta jää eest. Tegemist on Tallinna esimese nn nutika tänavaga, mis valmis hiljuti Kultuurikilomeetri asemele.

Tänav on valgustatud kaasaegsete LED-lampidega, mida ühendab juhtsüsteem, ning varustatud mitmete sensoritega linnakeskkonna jälgimiseks ja elanike mugavustunde suurendamiseks. Kalaranna tänaval saavad elanikud nüüdsest reaalajas teavet näiteks musta jää ohu kohta kõnniteel või tervisele ohtlikust müratasemest. Lisaks on võimalik hankida teavet inimeste ja sõidukite liikumistiheduse kohta ja saada infot linnavalgustuse energiatarbest.

Tänapäevane valgustuse juhtsüsteem on osa nn Asjade Interneti taristust (Internet-of-Things ehk IoT). Asjade Internet on tehnoloogia arengu järgmine aste, kus internetti on ühendatud lisaks arvutitele ja nutitelefonidele ka kõikvõimalikud muud nutividinad. Asjade Interneti taristu tähendab seda, et lambipõhine valgustuse juhtsüsteem loob tänavalampide vahele ühtse raadiovõrgu, mille andmevahetuse maht on tunduvalt suurem, kui on tarvis valgustite juhtimiseks. Kaasaegne tänavavalgustus paneb aluse uute, nutika linna teenuste loomiseks, mis muutub üha aktuaalsemaks.

Kalaranna tänavale paigaldatud sensoritest pärit teavet on võimalik reaalajas näha aadressil www.eliko.ee/smartstreet. Lisaks sensoorikale on kodulehel võimalik arvutada, kui suurt energia ja raha kokkuhoidu annab kaasaegne LED-valgustus koos juhtsüsteemiga.

Head Uudised GoodNews