1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Oktoobris toimub Vikipeedias kunstikuu raames artiklivõistlus
Oktoobris toimub Vikipeedias kunstikuu raames artiklivõistlus

Oktoobris toimub Vikipeedias kunstikuu raames artiklivõistlus

Oktoober on Vikipeedias kunstikuu, mille puhul korraldab Vikipeedia eesti kunsti teemal artiklivõistluse.

Artiklivõistlusele on eriti oodatud artiklid noorema põlvkonna eesti kunstnike ja kaasaegse eesti kunsti teemal. Artikli pikkus võiks olla maksimaalselt 7500 tähemärki. Parimate osalejate nimed ja tööd lähevad avalikult väljakuulutamisele. Parimatele on rahalised preemiad 500 euro väärtuses. Võistlust viivad läbi Tartu Kunstimaja, Tartu Kunstimuuseum ja Wikimedia Eesti.

“Vikipeedia eesmärk on muuta vabalt kättesaadavaks kõik olulised teadmised,” sõnas Wikimedia Eesti projektijuht Kerdo Kristjan Tamm. “Kunst on väga oluline osa kogu kultuurist ja väärib ulatuslikku kajastamist. Lisaks võimalusele tarbida tahame pakkuda sedapuhku inimestele ka võimalust luua – saada osa osaluskultuurist.”

Kunstikuu raames toimub mitmeid ettevõtmisi. Näiteks võib kuulata veebiloenguid. “Tegeleme aktiivselt sellega, et tuua Vikipeediasse veel rohkem kunstialast sisu,” ütles Tamm.

Täiendada võib ka üht kiiremini kasvavat eestikeelset projekti “Vikitsitaadid”. “Kui tead häid tsitaate kunstnikelt või kunsti kohta, siis jaga neid ka teistega ja aita täiendada digitaalset tsitaadivaramut,” palub Tamm.

“Vikitsitaatide” lehekülg on aktiivne kunstiloomingu propageerimisel, näiteks maalireprod on esmane valik paljude tsitaadilehekülgede illustreerimisel. Nii pakuvad “Vikitsitaadid” head võimalust avastada ühtaegu huvitavaid mõtteid ja kvaliteetset kunstiloomingut. Tsitaadivaramusse panustamine on üks lihtsamaid viise vikiprojektide arengule kaasa aidata. Seda saab teha lugemise, raadiokuulamise, filmivaatamise ja muu kõrvalt, kui on soov huvitavat mõtet, väljendust või teksti teistegagi jagada. “Tsitaatide puhul väärtustame sarnaselt artiklitega korrektset viitamist,” sõnas Tamm.

Tutvuda saab ka erinevate virtuaalnäitustega: kunstikuu tarbeks on näiteks kokku pandud uuema kunsti näitus, mis tutvustab Eesti 21. sajandi kunstiloomingut, mis on leidnud vabade litsentside all tee vikiprojektidesse.

Head Uudised GoodNews