1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. OLE TEADLIK I Erikomisjon: Riigikontrolli ei kaasatud ERJK tegevust muutva eelnõu väljatöötamisse
OLE TEADLIK I Erikomisjon: Riigikontrolli ei kaasatud ERJK tegevust muutva eelnõu väljatöötamisse

OLE TEADLIK I Erikomisjon: Riigikontrolli ei kaasatud ERJK tegevust muutva eelnõu väljatöötamisse

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon arutas täna kohtumisel riigikontrolör Janar Holmiga erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) tegevuse üleviimist Riigikontroll vastutusalasse.

„Korruptsioonivastase erikomisjoni ülesanne on tegeleda parlamentaarse enesekontrolliga ja seetõttu on see küsimus ka erikomisjoni fookuses,“ ütles komisjoni esimees Katri Raik. „Seetõttu soovisime ka riigikontrolöri seisukohta antud küsimuses.“

Raiki sõnul on oluline aru saada, millist küsimust Riigikogu menetluses oleva eelnõuga üldse lahendada soovitakse. „Saime riigikontrolörilt ülevaate ja veendusime, et ERJK tegevust puudutava eelnõu väljatöötamisel ei kaasatud seotud osapoolt ehk Riigikontrolli ning see ei ole hea õigusloome tava,“ ütles Raik. „Antud juhul hakatakse muutma põhiseadusliku institutsiooni pädevust ja ülesandeid. See ei ole põhjendamatult kiireloomuline, et loobuda põhjalikust eeltööst ja kaasamisest.“

Komisjoni aseesimees Marek Jürgenson ei nõustunud komisjonis kõlanud väitega, et ERJK tegevuse üleminekul Riigikontrolli vastutusalasse kannataks Riigikontrolli põhitegevus. „Riigikontroll on absoluutselt sõltumatu organisatsioon,“ ütles Jürgenson. Tema hinnangul suurendaks kavandatav muudatus ka erakondade rahastamise kontrollorgani erapooletust.

Komisjonile selgitusi andnud riigikontrolör Janar Holm ütles, et Riigikontrolli seaduse, erakonnaseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse (erakondade rahastamise kontrollorgan) (193 SE) ettevalmistamisel Riigikontrolli ei kaasatud ja põhiseaduslik institutsioon sai eelnõust teada selle üleandmisel Riigikogule. Holm ütles, et tuleks hoiduda Riigikontrollile selliste lisaülesannete panemisest, mis ei lähe kokku Riigikontrolli olemusega.

Komisjoni esimehe ettepanekul on lähiajal plaanis kohtuda lisaks riigikontrolörile ka ERJK juhtidega ning vaadata üle, kas erakondade rahastamise järelevalve puhul on jälgitud rahvusvahelisi soovitusi ning komisjoni enda ettepanekuid, mis nõuavad seaduse muudatusi. Samuti vaatab komisjoni üle, millise seisukoha võtsid viis parlamendifraktsiooni antud küsimuses 2019. aasta sügisel.

Head Uudised GoodNews