1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. OLE TEADLIK! Kuidas ELi õigusakte paremini rakendada, et kaitsta meie keskkonda?
OLE TEADLIK! Kuidas ELi õigusakte paremini rakendada, et kaitsta meie keskkonda?

OLE TEADLIK! Kuidas ELi õigusakte paremini rakendada, et kaitsta meie keskkonda?

MaailmKuidas ELi õigusakte paremini rakendada, et kaitsta meie keskkonda? Millised mehhanismid ja vahendid on võimalik välja töötada selleks, et parandada keskkonnaalaste õigusaktide nõuetelevastavuse seire ja aruandluse haldustavasid Euroopas? Euroopa keskkonnaõiguse puudub sidusus liikmeriikide vahel, riigi ja kohalike omavalitsuste vahel. Kuidas seda parandada? Kuidas kogutavad keskkonnandmed võiksid olla paremini kättesaadavad kodanikele.?

Neid ja teisi teemasid arutatakse 02. juunil Rakveres, Rakvere linna Targas Majas toimuval esinduslikul rahvusvahelisel keskkonnaõiguse ja INSPIRE alasel konverentsil.

Praegu on keskkonnaõiguse rakendamine Euroopas mitterahuldav ning ELi erinevate keskkonnaalaste õigusaktide nõuetelevastavuse tagamises ja aruandluses puudub sidusus ja järjepidevus. Rakvere linnavolikogu liige Andres Jaadla (EE/ALDE) on Euroopa Regioonide Komitee raportöör teemal „ELi keskkonnaõigus: aruandluse ja nõuetelevastavuse parandamine“.

Raportis pakutakse mitmeid lahendusi kuidas keskkonnaandmete kogumist ja seiret tõhustada ning kuidas muuta kogutud andmed nähtavamaks just kohalikele omavalitsustele kui ka kodanikele.
Muu hulgas käsitletakse konverentsil e-lahenduste ja e-valitsuse pakutud märkimisväärseid võimalusi, mis aitaksid kohalikel ja piirkondlikel omavalitsustel muuta tõhusamaks oma keskkonnaseiret- ja aruandlust, eelkõige seoses kohalike ja piirkondlike omavalitsuste ning ettevõtjate halduskoormuse vähendamisega, struktureeritud andmete ning seire ja aruandluse süstemaatiliste väljundite jäädvustamisega, riskianalüüsi lihtsustamisega ning seire ja aruandluse kvaliteedi parandamisega (näiteks seire ja aruandluse suunised ja veebivormid); uudsed e- lahendused – võiks saada e-valitsuse keskseks vahendiks, mis aitaks tõhustada ELi keskkonnaalaste õigusaktide nõuetelevastavuse tagamist ja jõustamist.

Euroopa komisjoni algatusel on muutumas Euroopa Ühenduse ruumiandmete infrastruktuuri – INSPIRE direktiiv – arenedes edasi e-valitsuse keskse vahendina, millega tagatakse keskkonnaseire ja -aruandluse tõhustamise otstarbel keskne ühine vorming ja protsess keskkonnaalaste ruumiandmete kogumiseks ning muudetakse tõhusamaks ELi õigusaktide nõuetele vastavuse tagamine ja nende jõustamine, rakendades „avatud andmete” (open data) põhimõtteid ja targa linna (smart city) e-lahendusi elanikele andmete nähtavakstegemisel ja visualiseerimisel.
02 juuniks on Rakverre kutsutud keskkonnalased spetsialistid omavalitsustegelased ning kõik keskkonnaõiguse arengutest huvitatud Eestist ja lähivälismaalt, et üheskoos arutleda koha peal Euroopa tasandil tõusetunud kitsaskohtade üle.

Konverents toimub 02.06.2016 kell 10.00 Rakvere linna Targas Majas (Rakvere, Lai tn 20, II korruse suur saal)

Head Uudised GoodNews