1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. OLULINE INFO I Valitsus kehtestas tingimused Eesti ja Soome vaheliseks töörändeks
OLULINE INFO I Valitsus kehtestas tingimused Eesti ja Soome vaheliseks töörändeks

OLULINE INFO I Valitsus kehtestas tingimused Eesti ja Soome vaheliseks töörändeks

Eesti valitsus otsustas täna, 8. mail Eesti ja Soome vahelise töörände tingimused. Tingimused rakenduvad 14. maist.

Eesti suunal reisijatele:

  • Soomest võivad Eestisse saabuda isikud, kelle eesmärgiks on siin töötamine või muude lepinguliste kohustuste täitmine, mis hõlmab ka vabatahtlikku tööd või töötamist abistamisorganisatsiooni juures.
  • Samuti kehtivad leevendused Eestis registreeritud õppeasutuses õppivatele inimestele või isikutele, kes saabuvad Eestisse vältimatul perekondlikul põhjusel – olgu selleks põhjuseks eelkõige lähisugulasega kohtumine, matused, pulmad või haigusjuhtumid.
  • Isikud, kes tulevad Soomest Eestisse võiksid viiruse leviku vältimiseks hoiduda oma elukohast või püsivast viibimiskohast lahkumast ja liikuda väljaspool elukohta või viibimiskohta üksnes siis, kui see on vajalik seoses töötamise või lepinguliste kohustuste täitmisega või muul vältimatul põhjusel, lubatud on külastada poodi ja apteeki.
  • Eesti rakendab Soomega meetmeid sümmeetriliselt – mõlemas suunas reisijatele kohaldatakse samu tingimusi.

Soome suunal reisijatele:

  • Piiri ületamine Eestist Soome on lubatud töösuhte või tööülesande alusel, lisaks on lubatud pereliikmete külastus. Maismaapiiridel, sadamates ja lennujaamades jätkub piirikontroll, kus reisi põhjus kindlaks tehakse.
  • Soome riiki sisenev isik peab piirama tarbetuid lähikontakte ja järgima 14 päeva jooksul vabatahtlikku karantiini. Vabatahtlik karantiin võimaldab liikuda töökoha ja elukoha vahel, samuti käia poes ja apteegis. Seda põhimõtet ei järgita Soomes esmaabi- ja päästetöötajate ning piirivalve- ja tolliametnike puhul. Nakkushaiguse leviku tõkestamiseks peaksid nad järgima Soome üldisi reguleerivaid juhiseid heade hügieenitavade, ohutuskauguste ja füüsilise kontakti vältimise kohta.
  • Sotsiaal- ja tervishoiuteenuste osutamiseks Soome tööle tulijad peavad tööandjaga kokku leppima võimaliku töökorralduse. Tööandja peab hindama nakatumisohtu ja vajadusel muutma tööülesandeid 14 päeva jooksul pärast töötaja riiki saabumist, et tagada klientide ja patsientide ohutus ning töökogukonna turvalisus.
  • Nii Eesti kui Soome poolel peavad inimesed hingamisteede haiguse sümptomite ilmnemisel viivitamata pöörduma tervishoiuteenuse osutaja poole. Üksikasjalikumaid juhiseid jagatakse Eestisse ja Soome saabumisel.
  • Soome valitsus teatas, et muud ajutised piirimeetmed kestavad 14. juunini.

Rohkem infot Eesti valitsuse otsuse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews