1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. ÖÖBIKUÖÖD I Jutuvestmisfestival viib kuulaja maagilisse lugudemaailma
ÖÖBIKUÖÖD I Jutuvestmisfestival viib kuulaja maagilisse lugudemaailma

ÖÖBIKUÖÖD I Jutuvestmisfestival viib kuulaja maagilisse lugudemaailma

Eesti Rahvakultuuri Keskuse jutuvestmisfestival “Ööbikuööd” ootab külalisi 11. ja 12. juunil Tallinna neljas paigas.

Esinevad suurepärased jutuvestjad ja muusikud Polina Tšerkassova, Erki Kaikkonen, Jaak Känd, Silver Sepp, Maaja Hallik, Juhan Suits, Indrek Koff ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia pärimusmuusikud. Vanalinna jutupesad asuvad Eesti Loodusmuuseumi hoovis, raamatupoes Read ja Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Viimane õhtu viib külastajad Paljassaare lummava maastiku keskele lugusid nautima ja öiseid linnuhääli kuulama.

„Rahvakultuur hõlmab endas väga rikkalikku maailma. Lugude jutustamine on vaimse kultuuripärandi väärtuslik valdkond, millega hoitakse elus jutuvestmise traditsiooni. Nii ongi festivali peamiseks eesmärgiks panustada meie rahvakultuuri olulise osa – jutuvestmise säilimisse ja väärtustamisse. Soovime, et festivalist saaks tore traditsioon, mis peale linnulaulu kuulamise toob kokku ka lugude jutustajad ja kuulajad. Nii saame üheskoos edasi kanda kogemusi, teadmisi ja väärtushinnanguid,“ ütleb Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister.

Sündmuse osi kokku pannes mõeldi nii lastele, noortele, peredele kui ka jutuvestmistraditsioonist sügavuti hindajatele külalistele. „Viime kuulajad ja esinejad erinevatesse vestmise õhkkonnaga kokkusobivatesse keskkondadesse ja loome erilise miljöö lugudesse sukeldumiseks. Lisaks hoogsatele jutuvestmiskontsertidele toimub mitmeid põnevaid eriprojekt. Näiteks salvestab Jaan Tootsen külaliste Polina Tšerkassova ja Indrek Koffiga “Laste ööülikooli” saate, kus teemaks muinasjutu vestmine ja lugude jutustamine laiemalt. Raamatupoes Read toimub muinasjuturaamatute näitusmüük ja Paljassaares võetakse Eesti Loodusmuuseumi direktor Asta Tuusti juhtimisel ette valgete ööde loodusretk helidemaailmas,“ toob festivali eestvedaja, Eesti Rahvakultuuri Keskuse suulise pärandi spetsialist Maili Metssalu välja festivalis leiduvaid eriilmelisi ettevõtmisi.

Lisaks saab kuulata Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia pärimusmuusika tudengeid. „Noored pärimusmuusikud tulevad publiku ette oma hingepillidega ja puhuvad nendesse oma lood,“ täpsustab Metssalu. „Kuidas jutustada pilliga lugu” on koolitööst väljakasvanud kontsert, kus noored ja andekad muusikud panevad proovile nii sooloesinemise närvi kui loovad ka üheskoos laiemaid kõlaruume.

Neile, kes soovivad jutuvestmist omal häälel proovida, on mõeldud Polina Tšerkassova jutuvestmise töötuba Eesti Loodusmuuseumi ruumides. „See on eriline võimalus väikeses seltskonnas õppida jutuvestmise tavasid ja nõkse. Teada saab ka seda, kust lugusid meie ümber leida ja kuidas neid põnevalt edasi rääkida. Töötuba kestab kaks tundi ja kohtade arv on paraku piiratud,“ sõnab Matssalu.

Head Uudised GoodNews