1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Õppetunnid filmidest „Rambo I-III“
Õppetunnid filmidest „Rambo I-III“

Õppetunnid filmidest „Rambo I-III“

30 aastat tagasi jõudis kinno „Rambo III“, oma aja vägivaldseim film, milles endine eriüksuslane John Rambo võitleb venelastest kubisevas Afganistanis. 1987. aasta oktoobris viibib Sylvester Stallone aga Soodomis. Ja hoiab käes kärbsepiitsa. Päike lõõmab. Kärbsed tüütavad.

Iisrael on siiski ohtlik paik, osutab Stallone vagunelamu vastu toetuvale turvamehele. Sellepärast Stallone „Rambo III“ siin filmida otsustaski.

Stallone’i kaaskirjutatud filmi eelarve on hetkel ligi 30 miljonit dollarit. Kaalumisel olid ka Arizona või Nevada, aga siis oleks ilmselt õhtuti kasiinodesse mindud ja see ei sobi ju ometi „Rambo III“ meeleoluga. Mehhikos ehitati 5 miljoni dollari eest dekoratsioone, mida ei kasutatud. Võtted peaks lõppema detsembris Tais.

Rambo on rahvusvaheline. Tema tegemisi tõtatakse vaatama Jaapanist Austraaliani. Kinopubliku hõiskamine Aafrikas ja Araabiamaades viitab, et Rambole kaasa elamiseks ei pea olema Vietnami sõjas käinud või Ameerika patrioot. Rambo räägib vähe. „Inimesed ei kipu mind mõistma, kui ma palju räägin,“ põhjendab Stallone.

Inimesed ei kipu mind mõistma, kui ma palju räägin.” – Stallone

Kui Stallone Rambot mängib, on ta palju inimestest eraldi. Rocky sellist isolatsiooni ei nõua. „Rambo ei naudi oma seiklusi. Isegi kui ta võidab, siis ta tegelikult ei võida midagi. Rambo on mu jaoks müsteerium, mis on üks põhjus, miks mulle meeldib teda mängida,“ lausub Stallone.

1982. aasta filmiga „First Blood“ publiku ette ilmunud Rambost sai ekraanilegend järgmise osaga „Rambo: First Blood Part II“ (1985), mis kogus 300 miljonit dollarit. Esimeses võitles Rambo kaasmaalastega, teises päästis kaasmaalasi Vietnamis. Stallone’il olevat „Rambo III-s“ 15 kilo enam lihaseid kui „Rambo II-s“. Trenn käib iga päev.

Rambo tõid ekraanile produtsendid Andrew Vajna ja Mario Kassar. David Morrelli 1972. aasta romaanil põhinev „First Blood“ tegi läbi 18 stsenaariumit ja kolm filmistuudiot. Rambo edu pani aluse Vajna ja Kassari ettevõttele Carolco ja Rambo on Carolco edukaim tegelane ka viis aastat hiljem.

„First Bloodi“ võtted peatati kuuks, kui Vancouverit tabas 150 aasta suurim lumesadu ja lund tuli raha eest sulatada. „Rambo II“ võtteplatsi ründasid kaks orkaani ja filmimist tuli alustada Acapulco ühe hotelli keldrist. „Rambo III“ on laastanud teistsugused tormid. Tunnetetormid.

Kahe nädala jooksul on operaator Ric Waite („Cobra“) asendunud David Gurfinkeliga („Over the Top“). Asendatud on lavastaja abi ja kaamerameeskond. Stallone loobus oma 16-miljonisest palgast ja saab osaluse kasumist. Lavastaja Russell Mulcahy („Highlander“), kelle Stallone valis isiklikult, asemele võeti „Rambo II“ kopteristseenid lavastanud Peter MacDonald. „Rambo III“ on 48-aastase MacDonaldi režiidebüüt.

Filmi tankid ja džiibid on ehtsad. Iisraeli sõjavägi sai need lahingutest riikidega, mida relvastavad venelased. Sama käib filmi enam kui 500 relva kohta. Iisraeli saabuvad filmitegijad olid tagavaraplaanina valmis minema Rooma, aga juba esimene käik Tel Avivi ühe relvakaupmehe juurde hajutas kõik mured.

Miks saata Rambo venelastega võitlema, kui käib glasnost? Stallone’i sõnul toimub Afganistanis sõda, mille maailm näib olevat unustanud, julm sõda, lausa genotsiid, ja ta tahab sellele tähelepanu juhtida.

„Rambo III“ nii edukas ei olnud kui eelmine osa, tuligi minna Arizonasse filmima, maksumus kasvas rekordilisele 60 miljonile ja sisse tõi film ligi 190 miljonit dollarit.

Nõukogude Liidus levisid „Rambod“ legendaarse ninahäälse pealelugemisega videokassetidel. Sünkroontõlkijad Andrei Gavrilov ja Leonid Volodarski olid veidi üle 30 aasta vanad, neid kutsuti piraatfilmidega seotuse tõttu KGB-sse, miilitsasse ja prokuratuuri. Režissöör Juri Grõmov pole ainuke, kes arvab, et Volodarski tappis oma intonatsiooniga näitlejate emotsioonid. Volodarski ei harjutanud kunagi teksti, luges korra ja hiljem esitust üle ei kuulanud. Gavrilov on tõlkinud ligi 2000 filmi, Volodarski 30 aastaga üle 5000. Nad on staarid, Volodarski „kohtub“ oma kodulehel austajatega. „Austatud Leonid Venjaminovitš, tänan teid väga, olen teie austaja,“ kirjutavad inimesed. „Palun,“ vastab Volodarski.

Konstantin Kuningas

Head Uudised GoodNews