1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Otepää valla aasta ema on Marge Roio
Otepää valla aasta ema on Marge Roio

Otepää valla aasta ema on Marge Roio

Otepää valla aasta emaks sai üheksa lapse ema Marge Roio.

Aasta ema Marge Roio elab Restus Hobusaare talus, kus koos isa Valmariga veetakse eluvankrit, mille nimeks paljulapseline pere. Nüüdseks on oma projekti järgi arendatud talu järjest enam jalgadele saamas ja jõudsalt arenemas. Pere kolm last on igati aktiivsed ja mitmekülgsete hobidega õppurid, pesamuna Kusti Raju naudib 9-kuuse elumõnusid. Pere vanim laps, 16-aastane Hans Hannes, õpib juba ametit ja annab varsti vanaisale silmad ette.  Pereema Margit Roio on lõpetanud Tartu Kutsehariduskeskuse jaemüüja korralduse erialal. Hetkel kulub lõviosa ajast perele, mida krooniks pisike Kusti Raju. Suur pere vajab ema igal sammul. Targalt ja läbi igapäevakasvatuse on elu korraldatud nii, et vajadusel suuremad aitavad väiksemaid.

Eriliselt meeldiv on lasterikka pere juures see, et kõik arvestavad kõigigi. Jagatakse võrdselt. Pere ja ilusa kodu süda ongi Marge. Ema Marge jõuab imekombel veel tegeleda ka oma hobidega. Taluümbrust kaunistavad lilled, „loomaaed”, kuhu lisandus hiljuti kaks sebrat, vajab hoolt ja toitmist. Hilistel õhtutundidel klõbisevad vardad ja siis näevad ilmavalgust kaunikirjalised sokid, säärised ja peapaelad. Ja kui ikka jääb aega üle, pakub Marge oma kokakunstioskusi teistelegi. Kõik selle pere üheksa särasilma on arvamusel, et nende emme on parim maailmas. Marge Roio on tõesti suurepärane ema: ise noor, aga hingesooja looja ja selle edastaja oma paljudele lastele. Suure pere isa Valmar Kängsepp sai eelmisel aastal valla aasta isaks.

Sellel aastal laekus konkursile seitse kandidaati. Aasta ema sai mälestuseks Helen Ilvese valmistatud keraamilise meene „Pesapuu“. Aasta ema tervitasid ja tunnustasid Otepää vallavolikogu esimees Rein Pullerits, vallavanem Jaanus Barkala ja Otepää Naisseltsi esinaine Ene Raudsepp.

“See, et valla aasta ema nimetusele esitati seitse kandidaati, näitab, et meie vallas väärtustatakse emadust ja emaks olemist,” sõnas Jaanus Barkala. “Emadepäeva traditsiooni hoidmine on ka praeguses muutuvas maailmas väga oluline.”

Koosviibimine toimus mõnusas, sumedas kultuuriruumis meeldiva muusika ja luule saatel. Muusikalist meeleolu pakkusid ansambel Lõõtsa Väntsutajad ning kitarrist ja laulja Pelle Põldma. Luuletuse esitas pisikene luuletüdruk Matilda Leopard.

Aasta ema 2021 nominendid:

Merle Soonberg elab Otepää linnas. Ta on olnud Otepää valla kultuurielus aktiivne juba sellest ajast, kui oli ise noor. Olles juhendanud mitmeid noorte rahvamuusikaorkestreid, on ta olnud n-ö muusikaemaks paljudele Otepää valla noortele. Hetkel Otepää kultuurimajas toimetades on tema see, kes alati kõik majakülalised võtab vastu naerusuiselt ja soojalt. Tal on oskus luua enda ümber imearmas ja kodune õhkkond ning pole vahet, kellega ta suhtleb – alati on tunne, nagu oleks ta päike, kes särab kõigile. Merle Soonbergil on kaks last: 22-aastane Karl August ja 19-aastane Heidi.

Ruth Leopard elab Tõutsi külas ja töötab Otepää Tervisekeskuses hooldustöötajana. Ta on alati öelnud, et tema lapsed on tema kalleim vara. Seda väidet, et nende pere lapsed on väga kokkuhoidvad, saavad kinnitada kõik pereliikmed. Tema lapsed on tublid ja hakkajad, näidates häid tulemusi nii õppetöös kui ka hobides. Ta on motiveerinud ja julgustanud lapsi õppima seda, mis neid kõnetab. Kooli kõrvalt on Otepää Muusikakoolis õppinud kõik lapsed, välja arvatud pere pesamuna Hiie-Mari, kes alles hiljuti alustas kooliteed Pühajärve Põhikooli esimeses klassis. Ruth Leopardi võib iseloomustada kui tugevana, vastupidavana ja toetavana.

Töötanud vanadele inimestele abikäena, on ta alati saanud palju kiituseid: tore, naeratav ja nooruslik, krapsakas tüdruk. Tal on üheksa last: Tambet Leopard, 31-aastane, Birgit Leopard, 29-aastane, Gertrud Leopard, 27-aastane, Magnus Leopard, 24-aastane, Mirjam Leopard, 20-aastane, Rasmus Leopard, 17-aastane, Roland Leopard, 14-aastane, Matilda Leopard, 11-aastane, Hiie-Mari Leopard, 8-aastane.

Agnes Areng tuleb Laukülast ja töötab hooldusjuhina Lõuna-Eesti Hooldekeskuse Sangaste Kodus. Ta on väga hea ema, ta on alati olnud usaldusväärne ja õiglane. Oma lapselastele on ta väga hea vanaema, ta armastab oma lapsi ja lapselapsi üle kõige. Ka oma tööd armastab ta üle kõige, kliendid on talle väga olulised ja ta tahab, et nad tunneksid end koduselt hooldekodus. Tema hobideks on vaipade heegeldamine ja aiandus. Agnes Arengul on 29-aastane tütar ja 26-aastane poeg ning kaks lapselast – 5-aastane poiss ja aastane tüdruk.

Lille Tali on 67-aastane, lesk, kolme lapse ema, seitsme lapselapse vanaema ja sajakonna lapse muusikaema. Tema juured on pärit musikaalsest suguvõsast, kus pilli mängib rohkem kui 60 inimest kolmest põlvkonnast. Juba lapsepõlvest on saatnud teda rahvamuusika. Seda muusika-armastust on ta süstinud ka oma lastesse ja ka lastelastesse. Ta on ihult ja hingelt rahvamuusik ja pärimuse edasikandja. Lisaks oma lastele on tema käe all rahvamuusikaga ja rahvakultuuriga sõbraks saanud rohkem kui sada noort. Tal on olnud eluajal erinevaid ameteid: juuksur, katlaoperaator jne, kuid nende kõrval üks suurimaid ameteid on olnud ema ja vanaema. Tema lapsed on Merle, Marko ja Margit, lapselapsed Karl August, Heidi, Marko Martin, Mia Maarja, Kaur Krister, Remy Renet ja Marko Romet.

Maie Tanni töötab Otepää Gümnaasiumis koristajana. Maie on suure südamega, hoolib teistest, on väga lahke. Kuulab alati ära, kui on mingi mure. Ta on lõbus ja rõõmsameelne. Sellist ema sooviks iga laps endale. Tal on kaks last: 37-aastane tütar Tiina ja 34-aastane poeg Toomas.

Ülle Kaarna elab Kaurutootsi külas ja töötab Otepää Tervisekeskuses hooldusõena. Tema kõige suurem teene on olnud see, et ta on üksikemana suutnud oma lastest kasvatada tublid ja iseseisvad inimesed. Ta on oma olemuselt hooliv, väga kannatlik, töökas ja ülimalt rõõmsameelne inimene. Peale isa surma jäi laste kasvatamine tema hooleks. Ta on alati toetanud laste unistuste täitumist ja pidanud oluliseks, et lapsed saaksid hea hariduse. Ülle Kaarna jaoks on kõige tähtsamaks pere ja kodu, ta on alati hoolitsenud selle eest, et kodu oleks koht, kus on hea olla.

Ta tegeleb palju ka käsitööga, koob sokke ja tikib. Sokke jõuab ta kududa rohkem, kui pere suudab ära kanda. Lisaks tegeleb ta ilusate asjade kogumisega, mille alla kuuluvad kristallvaasid, seinamaalid ja seinataldrikud. Peres tihti naljatletakse selle üle, et kui maavärin peaks tulema, siis maja ehk kokku ei kukugi ja seeläbi surma ei saa, kuid mõne maali või seinataldrikuga võib küll pihta saada. Ülle Kaarnal on kolm last: Janar Kaarna (35), Jaanika Kaarna (34) ja Triinu Kaarna (32). Samuti on tal kuus lapselast.

Head Uudised GoodNews