1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Palju õnne! President Kersti Kaljulaid andis üle rahvaluule kogumispreemiad
Palju õnne! President Kersti Kaljulaid andis üle rahvaluule kogumispreemiad

Palju õnne! President Kersti Kaljulaid andis üle rahvaluule kogumispreemiad

Foto: Rene Riisalu
Foto: Rene Riisalu

“Rahvapärimust kogudes hindame ja hoiame neid teadmisi ning kogemusi, millel põhinevad meie väärtushinnangud ja millele on rajatud Eesti riik,” ütles president Kersti Kaljulaid, kes andis täna Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis üle iga-aastased rahvaluule kogumispreemiad.

Tänavu pälvisid preemiad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi kaastöölised Maie Erik (sisukate kaastööde eest aastatel 2009–2016), Merili Metsvahi (Tartu Ülikooli tudengite folkloristlike välitöökursuste juhendajana ja korrastatud materjalide arhiivi üleandmise eest aastatel 2001–2016) ning Maria Peep (silmapaistvate kaastööde eest rahvaluule kogumisvõistlustel 2009–2016).

“Mul väga hea meel, et rahvaluule arhiiv kogub tänapäevast folkloori. Tänu sellele materjalile mõistavad meie lapselapsed palju paremini meie aega. Selleks aga, et see nendeni ka jõuaks, tuleb see teha klõpsatavaks. Ma loodan, et talletatakse ühtlasi seda folkloori, mida loovad eestlased kaugemal, olgu see siis Brüsselis või Soomes. Seal on, mida talletada ja väärtustada, loodan, et see ei lähe kaotsi,” märkis riigipea. “Sõna on see, mis loeb. Sõna on see, mis kestab üle aja. Kirjapandud sõna annab meile kindluse, et need sõnad aitavad meid, meie eelkäijaid mõista ka meie järel tulevatel põlvkondadel,” lisas ta.

Riigipea autasu parimatele rahvaluulekogujatele anti aastatel 1935-1940 enam kui sajale Eesti Rahvaluule Arhiivi kaastöölisele. Preemia taastati Eesti Kirjandusmuuseumi initsiatiivil 1993. aastal presidendi Kultuurirahastu toel, esimesed preemiad anti 1994. aasta veebruaris. Rahalise autasu üldsuuruse määrab president Kirjandusmuuseumi vastava ettepaneku alusel. 2017. aasta laureaatide preemia kogusummaks eraldati 2400 eurot, mis jagunes preemiasaajate vahel võrdselt.

Taasloodud Eesti Vabariigi presidendi rahvaluule kogumispreemia saanute nimekiri on kättesaadav presidendi kodulehel.

Head Uudised GoodNews