1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PALUN HOOLI ENNAST! Päästeamet palub supelda soovijatel hoida kainet joont
PALUN HOOLI ENNAST! Päästeamet palub supelda soovijatel hoida kainet joont

PALUN HOOLI ENNAST! Päästeamet palub supelda soovijatel hoida kainet joont

Päästeamet palub supelda soovijatel hoida kainet joontPäästeamet tuletab jaanipühade ajal meelde, et alkoholijoobes vette minek on suure osa uppumissurmade põhjus.

“Veekogude äärsetel koosviibimistel tuleb hoida oma sõpradel ja lähedastel silm peal ning ei tohi lasta neid purjus peaga vette. Alkoholi mõjul kaob ohutunne ja sellises olukorras minnakse tihti end veekogusse värskendama, ujuma või siis võimeid proovile panema. Lisaks alkoholijoobest tulenevatele koordinatsioonihäiretele aitab uppumisele kaasa ka ebapiisav ujumisoskus ning madal veetemperatuur,” märkis päästeamet.

Jaanilõke tuleb teha selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele hoonest vähemat 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele ning lõkkeaseme ümbrus tuleb hoida puhas süttivast materjalist. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgida tuleb ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või lõkke tegemisega kaasnev suits ei häiriks naabreid.

Puu või söega köetav grillahi tuleb asetada hoonest viie meetri kaugusele. Neile, kes otsustavad jaanipühad veeta tubases korterikeskkonnas, tuletavad päästjad meelde, et rõdu on hoone osa ja rõdul grillida ei tohi, väljaarvatud selleks ettenähtud gaasigrilliga. Metsas tohib tuld teha ja grillida vaid selleks ette nähtud kohtades, eelistades võimalusel kattega lõkkekohti, mida leiab näiteks RMK puhkealadelt.

“Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, näiteks pangetäis vett või tulekustuti. Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, ning viimane pidutseja või grillija peab kandma hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud,” manitsevad päästjad.

Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkete tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.

Kindlasti tuleb hoida käepärast laetud mobiiltelefon, et saaks vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tuleb endale teha selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest. Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib pöörduda päästeala infotelefoni 1524 poole.

Head Uudised GoodNews