1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. PÄRAND ELAB I Rändnäitus „Pärand elab!” jõudis Viljandi Muuseumi
PÄRAND ELAB I Rändnäitus „Pärand elab!” jõudis Viljandi Muuseumi

PÄRAND ELAB I Rändnäitus „Pärand elab!” jõudis Viljandi Muuseumi

14. juulist saab Viljandi Muuseumis tutvuda Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitusega „Pärand elab!“.

Milline koht on traditsioonilistel teadmistel ja oskustel meie igapäevaelus? Kas peame näiteks vajalikuks koduaias vikatiga niita, kui murutraktor teeb selle töö palju kiiremini ära? Kas teame, milliste sõnadega lohutada haiget saanud last või millal on õige aeg sibulad maha panna? Kas usaldame oma esivanemate ravitarkusi?

Mööda Eestit ringi rändav Eesti Rahvakultuuri Keskuse näitus „Pärand elab!“ kutsub märkama ja väärtustama põlvest põlve edasiantud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid,

mis on meile ning meie kogukondadele olulised ja omased. Näitusel on väljas neliteist eriilmelist näidet Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud teadmistest, oskustest, kommetest ja tavadest. Igaüks neist on oma kogukonnale armas ja oluline. Näitusekülastaja saab muu hulgas aimu nii seto kirmasest, ukrainlaste lihavõttekombestikust kui sellest, kuidas on muhulased oma keele püsimise eest hea seisnud. Kõiki neid näiteid ühendab asjaomaste inimeste soov kõnealuseid teadmisi ja tavasid hoida ja järeltulevatele põlvedele edasi anda.

Seda silmas pidades on otsustatud neid traditsioone vaimse kultuuripärandi nimistu abil esile tõsta. Lisaks teadmistele pakub näitus ka silmailu – pesunööri laadis kujundus on lõbus ja pilkupüüdev. „Näitus on rännanud mööda Eestit juba kuus aastat, igal pool on see soojalt vastu võetud. Viljandi Muuseumi jõuab näitus värskelt uuendatuna. Näituse on kujundanud sisekujundusbüroo Laika, Belka & Strelka ning selle valmimist toetas Kultuuriministeerium,“ selgitas Eesti Rahvakultuuri Keskuse vaimse kultuuripärandi peaspetsialist Epp Tamm. Lisades, et 10. septembril toimub näitusest ajendatult Viljandi Muuseumis Eesti Rahvakultuuri Keskuse ja muuseumi koostöös vaimse pärandi päev. „Vaimse pärandi päeval saavad osalejad teadlikumaks elava pärandi rollist, tähendustest ja mitmekülgsusest meis ja meie ümber“.

Näitus „Pärand elab!“ jääb Viljandi Muuseumis avatuks 26. septembrini. Seejärel liigub see edasi Pärnumaale Seljametsa Rahvamajja.

Viljandi Muuseumis (Johan Laidoneri plats 10, Viljandi) saab näitust külastada T–L kell 10–17.

Head Uudised GoodNews