1. Avaleht
  2. Toit
  3. Parim tänavune Eesti talutoit on mustasõstrajook Piesta Must
Parim tänavune Eesti talutoit on mustasõstrajook Piesta Must

Parim tänavune Eesti talutoit on mustasõstrajook Piesta Must

Parimaks Eesti talutoiduks valiti mustasõstrajook Piesta Must.

Eestimaa Talupidajate Keskliit kutsus juba kuuendat aastat talunikke üles esitama tooteid parima talutoidu konkursile. Komisjon valis lemmikud 26 väiketootja 71 talutoote seast.

Taluliidu projektijuhi Gelis Pihelgase sõnul oli osavõtt taas väga aktiivne: „Käesolev aasta eristus eelmistest kasekäsnatoodete rohkuse poolest. Iga aastaga muutuvad ka pakendid loodussõbralikumaks ja kujundused kaunimaks.“

„Kõige populaarsem kategooria oli taas juustukategooria, kuhu esitati 11 toodet. Üllatuseks oli nii hea valik jäätiseid erinevatelt tootjatelt,“ lisas Pihelgas.

Toidutehnoloogist hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv tunnistas, et selle aasta võitjate valimine oli väga raske töö, sest konkursile esitatud toodete kvaliteet oli ühtlaselt kõrge. „Väga meeldiv oli näha erinevaid leidlikke ja põnevaid tooteid, mille valmistamisel oli kasutatud erinevaid kodumaiseid loodusande. Näiteks jäid meelde ebaküdoonia ehk niinimetatud põhjamaise sidruni kasutamine mitmes erinevas tootekategooriates, musta pässiku ehk kasekäsna erinevad tooted, põnevad kääritatud joogid, maitseküllased juustud ja kohupiimakreemid, kuivatatud kuusevõrsed ja veel palju muud,“ ütles Kuldjärv.

Kuna käesolev aasta oli Põhja-Eesti maitsete aasta, siis Põhja-Eesti parimaks talutoiduks valiti Vinkymoni küüslaugukrõpsud.

Hindamiskomisjoni kuulusid Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse tootearendusspetsialist Rain Kuldjärv, Scheeli restorani omanik Rein Beljaev, Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige Koit Uustalu, toidublogija Tuuli Mathisen, laulja Luisa Rõivas, Maalehe ajakirjanik Argo Ideon, ETKL-i nõukogu liige Marika Parv, Talu Toidab juhataja Kristeli Veimann, maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna valdkonnajuht Kerli Nõges, Põhja-Eesti toidupiirkonna projektijuht Eha Paas, ERM-i ajaloolane Anu Kannike ja EAS-i äriturunduse tiimijuht Kristiina Kästik.

Võitjaid tunnustatakse 12. novembril talunike tänuüritusel.

  • Parim tervisetoode – Vinkymoni küüslaugukrõpsud
  • Parim Põhja-Eesti toode – Vinkymoni küüslaugukrõpsud
  • Parim piimatoode – Nopri kohupiimakreem Muraka
  • Parim juust – Andre Salute Me3
  • Parim pagaritoode – Vildivilla odrakarask jõhvikate, aniisi ja tumeda šokolaadiga
  • Parim maius – talujäätis Pistaatsia
  • Parim lisand – Piesta õunamarmelaad
  • Parim valgutoode – Muhu lihalamba-aba, eelküpsetatud
  • Parim alkoholivaba jook – Piesta Must
  • Parim alkoholiga jook – Tori siidritalu siider Brut
Head Uudised GoodNews